Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Conferentie 'samen in actie voor water en sanitatie'

Toespraak | 18-03-2008 | Rotterdam | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Koninklijke Hoogheid, dames en heren,

Je staat er niet elke dag bij stil, maar honderd jaar geleden was het in Nederland op veel plekken ronduit slecht gesteld met de sanitatie. Er bestond nog geen rioleringssyteem en ook in Europa werden nog veel ziektes zoals cholera en dysenterie verspreidt door een slechte sanitatie. Porseleinen po's in antiekwinkels of op afbeeldingen van onze Hollandse Meesters leveren het bewijs hiervan. En kijk eens hoe snel die situatie ten goede veranderd is.

Diezelfde snelle verandering is nodig in de derde Wereld landen. En dat is alleen mogelijk als er gehandeld wordt. We moeten doen. Er wordt veel gesproken, maar het is nu tijd dat er ook concreet gehandeld wordt. In Friesland zeggen wij dan `it is mei sizzen net to dwaen' ; het is met zeggen niet te doen. En daarvoor zijn wij vandaag hier: `samen in actie voor water en sanitatie'.

De prins van Oranje noemde zojuist al een aantal schrikbarende cijfers. Cijfers die glashelder stellen dat gebrek aan sanitatie een groot en urgent probleem is. Ik vraag hier vandaag: hoe maak je nu het verschil? Hoe zet je theorie zo snel mogelijk om in praktijk? Hoe zorg je ervoor dat kennis en geld gebundeld worden en op de juiste plek hun doel bereiken!

We maken een verschil door te dóen. Veel mensen zetten zich al in. En er wordt in Nederland al veel geld gedoneerd. Dat is een goede zaak. En toch is het noodzakelijk om over te gaan tot nog meer concrete daden. Ik ben verheugd dat we vandaag in het International Year of Sanitation overgaan tot actie. Dat u vanmiddag tijdens de matchmaking spijkers met koppen gaat slaan. Dat u zich realiseert dat één plus één soms méér dan twee is. En dat u samen het verschil kan maken door de inzet bij de ontwikkeling van verschillende sanitatieprojecten.

We maken een verschil door samen te werken. Geen van ons kan het alleen en iedereen heeft iets bij te dragen; specifieke kennis en kunde. Zonder de Prins van Oranje minder exposure, zonder het bedrijfsleven minder creativiteit en innovatie, zonder overheid geen kaders en facilitering en zonder de wetenschap geen feiten en kennis.

Wij hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om een verschil te maken; om mensen in andere landen te helpen met sanitaire voorzieningen en veilig drinkwater, twee kanten van één medaille. In dat licht vind ik het fantastisch dat dit kabinet heeft toegezegd dat Nederland het recht op water zal erkennen als een mensenrecht.

Als we daar invulling aan gaan geven, maken we een verschil. En vergis u niet, er is in Nederland veel geld beschikbaar. De potjes moeten soms alleen gevonden worden. Dus kom in actie en maak het verschil.

Dank u wel.

Verwante onderwerpen


* Staatssecretaris

* Water internationaal

* Waterkwaliteit