Ingezonden persbericht


Global: 'Irak, vijf jaar later'
Dinsdag 18 maart
LUX Nijmegen
20.00- 22.00uur

'Wat zijn de gevolgen van de Amerikaanse invasie in 2003 voor de Irakese burgers?' www.globaldebat.nl

In maart is het vijf jaar geleden dat het Amerikaanse leger de aanval op Irak startte. Het blijft de vraag wat de inval heeft opgeleverd. Nog dagelijks zien we in de journaals het Amerikaanse leger ploeteren met de nasleep van de invasie. Volgens Bush wordt de oorlog tegen de opstandelingen gewonnen, maar betekent dit dat het leven van de gemiddelde Irakese burger ook is verbeterd? Wat zijn de gevolgen voor de Irakese bevolking geweest; is het leven voor hen beter geworden sinds de val van Saddam Hussein of niet? Welke rol speelt de onveiligheid hierin? En wat zou de internationale gemeenschap moeten doen om de situatie voor de Irakese burgers (verder) te verbeteren?

Het antwoord komt van Joost Hilterman. Hilterman is Deputy Program Director Middle East and North Africa van de International Crisis Group en geldt internationaal als één van de meest vooraanstaande deskundigen over Irak. De International Crisis Group is de belangrijkste denktank ter wereld als het gaat om monitoren en beoordelen van internationale crises. Bill Clinton zei over het ICG: "In the most troubled corners of the world, Crisis Group has been the eyes, the ears, and the conscience of the global community. Its mix of field-based analysis, well-reasoned policy recommendations, and high-level advocacy is a winning combination." De gespreksleiding is in handen van Lau Schulpen van het CIDIN.

Dinsdag 18 maart, aanvang 20.00uur, entree gratis, reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX). Info op www.lux-nijmegen.nl.

Global is een publiek project van LUX en het CIDIN van de Radboud Universiteit, over de mensen in de Derde Wereld die het slechter hebben dan wij en de vraag wat wij, met hen, daaraan kunnen doen. Dit project is mogelijk gemaakt door de NCDO. Informatie over dit project vindt u op www.globaldebat.nl.

Voor de redactie -