Bilbo de Hobbit bij Bonhams in Londen


Veiling van een zeldzame eerste druk op 18 maart in Londen - verwachte opbrengst : EUR 45.000

LONDEN, 20080220 -- In het kader van de Printed Books, Maps, Manuscripts and Photographs Sale wordt op 18 maart aanstaande bij Bonhams in Londen een reeks voorwerpen geveild die verband houden met de beroemde auteur J.R.R. Tolkien. J.R.R.Tolkien is de auteur van de ondertussen tot klassiekers uitgegroeide Bilbo de Hobbit en In de Ban van de Ring, een cultwerk dat nog meer bekendheid kreeg dankzij de filmversie van Peter Jackson.

Een van de geveilde werken is een eerste druk van The Hobbit, uitgegeven in 1973, een buitengewoon werk voor elke zichzelf respecterende Tolkien-fan. Het exemplaar is gesigneerd door Tolkien en opgedragen aan zijn vriendin Elaine Griffiths. De verwachte opbrengt bedraagt EUR 31.000 à 45.000. Tolkien schreef The Hobbit voor zijn kinderen, maar Elaine vond het verhaal zo bijzonder dat ze voorstelde om het te laten lezen aan Susan Dagnall bij George Allen and Unwin, die besliste om het uit te geven. Het werk is geïllustreerd met talrijke zwart-wit tekeningen van de hand van de auteur zelf.

The Hobbit kende onmiddellijk succes en de ongeveer 1.500 exemplaren van de eerste druk waren in enkele maanden uitverkocht. Sindsdien werden meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht en werd The Hobbit door de Library Association opgenomen bij de groep van belangrijkste kinderboeken van de eeuw. De filmversie van dit boek, eveneens van regisseur Peter Jackson, wordt verwacht in 2010.

Daarnaast wordt ook een exemplaar van de eerste uitgave van The Hobbit in een vreemde taal geveild. Het betreft een vertaling in het Zweeds uit 1974, met opnieuw een opdracht van Tolkien aan Elaine Griffiths. Nadien werd The Hobbit vertaald in bijna 50 talen. De opbrengst van dit werk wordt geraamd op EUR 600 à 1.200.

Een ander uitzonderlijk en roerend voorwerp is de laatst gekende foto van Tolkien, door zijn kleinzoon Michael op 9 augustus 1973. De foto, waarvan de veilingopbrenst wordt geraamd op EUR 600 à 1.200, toont de auteur in de botanische tuin van Oxford, steunend tegen zijn favoriete boom, een zwarte den die hij Laocoon noemde. Deze foto was een geschenk van de dochter van Tolkien, Priscilla, aan Elaine Griffiths. Op de achterzijde schreef ze "For Elaine with love from Priscilla".

De veiling vindt plaats dinsdag 18 maart 2008 in Londen.
Locatie: Bonhams, 101 New Bond Street, London
Meer informatie : www@bonhams.com





Ingezonden persbericht