Universiteit van Amsterdam

Identificatie met genderrol heeft invloed op stressreactie


Promotie Psychologie


dinsdag 18 maart, 14.00 uur

Sonja van Well onderzocht individuele verschillen in lichamelijke reacties op stressvolle gebeurtenissen. Zij keek hierbij in het bijzonder naar de invloed van de mate waarin mensen zich identificeren met hun genderrol (gedrag dat bij een man of vrouw hoort) en sekse, en in mindere mate naar culturele identificatie. Van Well stelde proefpersonen bloot aan diverse stresstaken en mat de lichamelijke reactie aan de hand van veranderingen in onder andere hartslag en bloeddruk. Zij ontdekte dat de grootte van de stressrespons afhangt van een combinatie van de relevantie van de stresstaak en persoonlijke eigenschappen, zoals de mate van identificatie met genderrol en cultuur. Ook onderzocht Van Well de dempende werking van sociale steun op de stressrespons. Mannen vertoonden een verlaging in de stressrespons wanneer zij vlak voor de stresstaak aan een goede vriend of vriendin dachten.

Mw. S.M. van Well: Differences in stress responses: Match effects in gender, ethnicity, and social support. Promotor is dhr. prof. dr. W.T.A.M. Everaerd.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.