Gemeente Zandvoort


GGD Kennemerland - extra voorlichting over tbc

GGD Kennemerland brengt in de week van de Wereld Stop Tuberculosedag op 18 maart aanstaande, tuberculose extra onder de aandacht met folders en posters bij bezoekers van de GGD Vestigingen en de bibliotheken in de regio. Alhoewel tuberculose in Nederland onder controle is, blijft voorzichtigheid geboden en is voorlichting hierover van belang.

Wereldwijd
Wereldwijd blijft het aantal tbc-patiënten veel te hoog en neemt medicijnresistentie toe. Tuberculose is naast aids en malaria de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Daarmee blijft het risico voor Nederland ook bestaan. In de week van Wereld Stop Tuberculosedag roept de GGD Kennemerland en KNCV Tuberculosefonds op tot een wakkere houding van ons allemaal.

Medicijnresistentie
"Tbc-medicijnresistentie vraagt om een frontale aanval. Als overheden en de internationale gemeenschap er niet in slagen om dit nu stevig aan te pakken, dan verliezen wij de strijd," aldus Dr. Mario Raviglione, directeur van het WHO Stop TB Department. "Naast een specifieke aanpak van medicijnresistente tuberculose en het redden van levens, moeten programma's wereldwijd onmiddellijk verbetering realiseren in de snelle diagnose en behandeling van alle gevallen van tuberculose tot zij genezen zijn. Dit is de beste manier om de verdere groei van medicijnresistentie te voorkomen."

Successen
Dertien jaar geleden werden Estland en Letland er door de WHO uitgelicht als medicijnresistente brandhaarden. Nu, na een substantiële investering en een aanhoudende aanval op MDR-tbc, stabiliseren de percentages in deze twee Baltische staten zich en dalen de meldingen van het aantal gevallen van tbc. Het blijkt dus mogelijk om door intensieve samenwerking tussen de landelijke overheden en tbc-bestrijdingsorganisaties tuberculose terug te dringen.

TBC in voormalige Sovjetrepublieken
Op basis van de analyse van onderzoeksgegevens is de inschatting van de WHO dat er per jaar wereldwijd bijna een half miljoen nieuwe gevallen van MDR-tbc zijn, ongeveer 5% van de in totaal negen miljoen nieuwe gevallen van tuberculose. Het hoogste percentage is vastgesteld in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, waar bijna een kwart van alle nieuwe gevallen van tuberculose (22.3%) zijn gediagnosticeerd als multiresistent. Ook onderzoeken in China wijzen op een wijde verspreiding van MDR-tbc in dat land.

Rol
GGD Kennemerland heeft in haar regio de verantwoordelijkheid voor de behandeling van patiënten en het geven van persoonlijke begeleiding. Zij doet dit door onderzoeken op het spreekuur, voorlichting en preventie, vaccinatie, bronopsporing en contactonderzoek en controle en begeleiding van mensen met tuberculose. In de week van de Wereld Stop Tuberculosedag brengt de GGD tuberculose extra onder de aandacht bij bezoekers van de GGD vestigingen en de bibliotheken in de regio door folders en posters .

Meer informatie over tuberculose is te vinden op www.tuberculose.nl