Raad van State


dinsdag 18 maart 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Kempisch Bedrijvenpark" van de gemeente Bladel. Het plan maakt een nieuw bedrijventerrein mogelijk. De bedrijven van een aantal agrariërs moeten hiervoor wijken. De agrariërs komen daartegen in beroep. Verder zijn verschillende omwonenden bang voor stankhinder en verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook vinden zij dat het bestemmingsplan in strijd is met het provinciale streekplan. De Brabantse Milieufederatie is van mening dat een milieueffectrapportage (MER) had moeten worden opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. (zaaknummer 200702330/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders om een tijdelijke bouwvergunning voor een bungy jump installatie aan de Westerdoksdijk ("Het Stenen Hoofd") in Amsterdam te verlengen. De zitting gaat ook over de bestuursdwang die het college heeft opgelegd aan Bungy Jump Holland, omdat de bungy jump installatie daar volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Het bedrijf is het er niet mee eens dat de tijdelijke bouwvergunning niet verlengd wordt. Volgens hem heeft de gemeente Amsterdam toegezegd hem een permanente vergunning te geven. Daarom komt hij tegen de vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706217/1)

10.40 uur

Zitting over de exploitatievergunning die de burgemeester van Amersfoort heeft verleend aan een Italiaans restaurant aan de Krommestraat in Amersfoort. De buurman van het restaurant is het er niet eens dat de afzuiginstallatie geplaatst is op het dak van het restaurant. Hij heeft hierdoor last van geluid en geur op zijn dakterras. Ook de aanwezigheid van afvalcontainers op straat zorgen volgens hem voor overlast. Daarom komt de buurman in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Utrecht heeft eerder in juli 2007 zijn beroep ongegrond verklaard. (zaaknummer 200707175/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Total Raffinaderij Nederland voor een raffinaderij aan de Luxemburgweg in Nieuwdorp in het Sloegebied. De vergunning is verleend voor een aantal veranderingen aan de bestaande procesinstallaties en het toevoegen van enkele nieuwe procesinstallaties. Onder meer de Zeeuwse Milieufederatie en Mobilisation for the Environment zijn het niet eens met de vergunning. Zij vinden dat de eisen die gesteld worden aan de uitstoot van stikstofoxiden niet streng genoeg zijn. Ook moet er meer aardgas worden ingezet als brandstof om daarmee de uitstoot te verminderen. Verder zijn zij het er niet mee eens dat het bedrijf tot 2009 de tijd heeft gekregen om maatregelen te treffen om de uitstoot te verminderen. Volgens hen moet het bedrijf dit meteen doen. (zaaknummer 200704489/1)