Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 18 maart 2008

Nieuwe stedelijke mobiliteitscultuur voor Europa in de maak

Moet Europa zich bemoeien met
transport in de afzonderlijke lidstaten?

Europese steden staan voor de uitdaging om verkeersopstoppingen, klimaatverandering, vervuiling en onveiligheid aan te pakken. De Europese Commissie onderzoekt nu onder het motto `Mobiliteit in de Stad' welke belemmeringen een duurzame stedelijke mobiliteit in de weg staan om tot een Europees transportbeleid komen. Het Platform Detailhandel Nederland overhandigt vanmiddag Corien Wortman-Kool, CDA Europarlementariër in de Commissie Transport, het antwoord namens de Nederlandse Detailhandel.

De Nederlandse detailhandel heeft drie uitgangspunten geformuleerd voor de Commissie Transport om tot een Europees transportbeleid te komen:
· Winkelgebieden moeten bereikbaar zijn en blijven, zowel voor de bevoorrading van winkels als voor de consument.

· Op Europees niveau moeten pas maatregelen worden genomen, indien is aangetoond dat het beoogde effect niet ook op nationaal, regionaal of lokaal niveau kan worden bereikt.
· Naast de rol van stimulator is er voor de Europese Unie ook de rol van het bieden van een forum om kennis uit te wisselen weggelegd.

Mevrouw Wortmann-Kool laat weten dat voor het CDA mobiliteit heel belangrijk is voor onze samenleving en welvaart. "We moeten alles op alles zetten de schoonst mogelijke technieken en innovaties te gebruiken, maar met behoud van de verworvenheden die mobiliteit ons biedt en met oog voor de node van specifieke doelgroepen, zoals de detailhandel. Voorkomen moet worden dat er talloze systemen in Europa ontstaan die niet op elkaar aansluiten. Europa kan wel van waarde zijn in het stimuleren van uitwisseling van succesvolle voorbeelden en het creëren van de juiste randvoorwaarden".

Het Platform Detailhandel Nederland vertrouwt erop dat de Nederlandse Europarlementariërs, in navolging van Mevrouw Wortmann-Kool, het Nederlandse detailhandelsbelang in de besprekingen de komende maanden niet uit het oog verliezen. Zonder goed transportbeleid en zonder goed bereikbare steden is de detailhandel niet levensvatbaar!

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.