B EN W BERICHTEN 2008 - 11 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 18 maart

Burgemeester


* (18-03) Het college van B en W stelt ¤ 355.000,- beschikbaar voor de organisatie van het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2008. Het thema dit jaar is 'Vrijheid en solidariteit'.


* (18-03) Het college stelt op donderdag 20 maart de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ), afdeling Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst geeft prof. dr. Maurits Berger een lezing met als thema 'de Islam in het Buitenlandse Beleid'

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* (18-03) Het college stelt de raad voor de motie Duys 'Kies voor het Kind' (2007-1644) af te doen. Met deze motie heeft de gemeenteraad het college verzocht onderzoek te doen naar klachtenregelingen voor ouders en met een voorstel te komen waar ouders terecht kunnen (of anderen in de omgeving van het kind) als zij zich zorgen maken over de hulpverlening in hun gezin en snelle actie noodzakelijk achten. Conclusie van het onderzoek is dat instellingen aan cliënten, jongeren en hun ouders een deugdelijke klachtenregeling bieden. Het enige knelpunt in het klachtrecht betreft de zorgnetwerken en coördinatiepunten. Dan is het vaak onduidelijk waar de cliënt naar toe kan met de klacht. Het college stelt voor om in deze gevallen de klachtencommissie van de organisatie die het netwerk coördineert de klacht te laten afhandelen

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (18-03) In het kader van de ruimtelijke procedures inzake de Maasvlakte 2 zal er op 16 april 2008 een hoorzitting plaatsvinden op het stadhuis. Door het college van B&W is besloten dat daarmee de noodzaak van een tweede hoorzitting, ten behoeve van de Commissie ter advisering van burgemeester en wethouders inzake tegen bouwplannen in het centraal bestuurde gebied, is vervallen.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (18-03) Het college heeft ingestemd met de Algemene Verordening van

het Recreatieschap Midden-Delfland. De handhaving in het gebied gebeurt tot nu toe op basis van verordeningen (APV's) van de verschillende gemeenten in het gebied. Straks geldt alleen de nieuwe Algemene Verordening. De handhaving wordt hierdoor overzichtelijker; voor de gebruikers van het gebied leidt de Algemene Verordening niet tot wezenlijke veranderingen.


* (18-03) Het college heeft beroepschriften tegen beschikkingen op verzoeken om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen afgehandeld


* (18-03) Het college heeft, onder voorwaarden, ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheden van een innovatief en natuurlijk concept van kustuitbreiding. Rotterdam werkt daarbij samen met de ministeries van Verkeer & Waterstaat, VROM, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Den Haag en Westland, het Hoogheemraadschap Delfland en de Milieufederatie Zuid-Holland.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (18-03) Het college stelt de raad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de President Rooseveltweg ongenummerd. De geldingsduur van het huidige voorbereidingsbesluit is verstreken. Het besluit is nodig om, na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, een baggerdepot op te kunnen richten van 12.000 m3.


* (18-03) Het college stelt de raad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Dantestraat, voorlopig genummerd 353. Het besluit is nodig om, na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, het bouwen van het Educatief Centrum Lombardijen mogelijk te maken. Het Educatief Centrum bestaat uit onder andere appartementen, een bibliotheek en een brede school.


* (18-03) Het college heeft besloten de aanvraag voor Projectsteun door woonstichting PWS te ondersteunen. PWS stelt zich constructief op in het kader van de Rotterdamse Wonen, Wijken en Integratie-aanpak, maar verkeert momenteel in een lastige financiële positie. Omdat PWS een volwaardige partner wil zijn in de aanpak van de Vogelaarwijken vraagt PWS bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) voor de onrendabele investeringen voor de komende twee jaar projectsteun aan.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (18-03) Het college heeft besloten het dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam positief te adviseren over het definitief ontwerp van het project TramPlus Vasteland - A20. Daaarnaast vraagt het college de stadsregio om de werkzaamheden te combineren met de resterende werkzaamheden voor het project Aquarel op de Schieweg/Schiekade. Deze resterende werkzaamheden omvatten de aanleg van een fietsoversteek ter hoogte van de Abraham Kuyperlaan en de onderhoudswerkzaamheden aan de rijbanen van de Schieweg.


* (18-03) Het college heeft besloten tot het ondertekenen van een nieuw taxiconvenant. Dit convenant wordt samen met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en het ministerie van Verkeer & Waterstaat afgesloten. In het nieuwe convenant zet de gemeente Rotterdam in op kwaliteitsverbetering in het Rotterdamse taxivervoer.


* (18-03) Het college heeft de bezwaren tegen een disciplinair ontslagbesluit ongegrond verklaard en het bestreden besluit gehandhaafd.

Wethouder Werk, sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (18-03) Het college stelt de raad voor om de motie Pastors over huisvesting en werkgelegenheid van werknemers afkomstig uit Midden- en Oost-Europa af te doen Met het Centrum Werk en Inkomen (CWI) zijn afspraken gemaakt. Ook zijn afspraken gemaakt over de inzet van interventieteams en het uitwisselen van informatie tussen deze interventieteams en het CWI. Verder wordt de raad ieder kwartaal geïnformeerd over het aantal toegekende tewerkstellingsvergunningen en gecontroleerde verblijfadressen van deze toegekende vergunningen.


* (18-03) Het college heeft de tijdelijke Nadere regels experiment subsidiebanen Rotterdam vastgesteld. Daarin is een subsidieregeling van het experiment subsidiebanen opgenomen, die met terugwerkende kracht per 1maart 2008 in werking treedt. Het tijdelijke experiment subsidiebanen is een tweejarig experiment tot 1 maart 2010, om te proberen een doelgroep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te re-integreren. Het gaat hierbij vooral om mensen van 45 jaar en ouder met een bijstandsuitkering.

Schriftelijke vragen

(18-03) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* F. Talbi (PvdA) over schuldhulpverlening.


* C.G.J. Verbrugge (PvdA) over een hotel voor Chinese zakenlieden.


* Z. Baran (PvdA) M. Talbi (PvdA) en M.G.J. van Muijen (PvdA) over de digitale kloof in de samenleving.


* E.P. van Heemst (PvdA) en P.M. Wijntuin (PvdA) over het Kabinetsbesluit boerkaverbod.


* L.P.M. de Kleijn (SP) over de onveilige verkeerssituatie Laan op Zuid ter hoogte van Vuurplaat.


* H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) over voortgang bouw parkeergarage Insulindeplein.


* P. van Heemst (PvdA) en R. Motta (PvdA) over de Eendagsbabs.