Gemeente Goirle


Week 12
18-03-08

Openbare Besluitenlijst 18-3-2008.


1. Ontwerp correctieve herziening Reconstructieplan Beerze-Reusel.

Toelichting.
Op 12 februari 2008 hebben GS de ontwerpen correctieve herziening Reconstructieplannen vastgesteld en bepaald dat deze van 18 februari 2008 tot 31 maart 2008 ter inzage worden gelegd ten behoeve van inspraak. Het college heeft eerder via de Reconstructiecommissie aangegeven niet in te kunnen stemmen met de vergroting van het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Het blijkt dat in het ontwerp toch de uitbreiding van het LOG is opgenomen. Daarnaast is er in het ontwerp voor gekozen om voor agrarische bouwblokken waarop meer dan één zone van de integrale zonering van toepassing was, deze te voorzien van slechts één zone. Het blijkt echter dat dit niet overal goed is aangepast. Het college kan reageren in het kader van de inspraakprocedure.

Het college besluit:
a. kennis te nemen van het ontwerp correctieve herziening Reconstructieplan Beerze-Reusel; b. inspraakreactie in te dienen conform bijgevoegde brief; c. concept reactie ter te brengen aan de commissie Ruimte.


2. Uitspraak rechtbank over ingesteld beroep over planschade.

Toelichting.
De rechtbank heeft een ingesteld beroep tegen de beslissing op bezwaar (tegen de afwijzing van planschade) gegrond verklaard en de beslissing op bezwaar van de gemeenteraad vernietigd omdat bij de beoordeling daarvan ten onrechte geen aandacht is geschonken aan de afschermende werking van een aanwezige muur voor de door appellant genoemde vormen van hinder. Met deze uitspraak kan worden ingestemd. Dit betekent dat de gemeenteraad een nieuwe beslissing op bezwaar moet nemen. Daartoe dient het college een schadebeoordelingscommissie aan te wijzen ter voorbereiding van de nieuwe beslissing op bezwaar. Het is wenselijk om een andere schadebeoordelingscommissie dan de aanvankelijk ingeschakelde aan te wijzen. Nadat het advies is uitgebracht zal aan de gemeenteraad worden voorgesteld een nieuw besluit op bezwaar te nemen. Ter waarborging van de rechten van de gemeenteraad dient dit besluit zo spoedig mogelijk ter kennis van de gemeenteraad te worden gebracht

Het college besluit:
a) geen hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de rechtbank; b) Gemeenteraad in kennis te stellen van het onder a genoemde besluit; c) SAOZ aan te wijzen als schadebeoordelingscommissie en opdracht geven om advies uit te brengen; d) Griffierecht en proceskosten te vergoeden.
e) indieners van het beroep te berichten


3. Vrijstelling ex artikel 19 lid 1 WRO.

Toelichting.
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de gevraagde verklaringen van geen bezwaar verleend als bedoeld in de artikelen 19, eerste lid, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en 50, vijfde lid, van de Woningwet ten behoeve van de bouw van een woning aan de Baanakkerstraat ongenummerd te Goirle. Dit betekent dat vrijstelling van het ter plaatse vigerende bestemmingsplan en bouwvergunning verleend kan worden.

Het college besluit:
a) vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een woning aan de Baanakkerstraat ongenummerd te Goirle; b) de verleende vrijstelling en bouwvergunning publiceren in het plaatselijke nieuws- en advertentieblad 'Goirles Belang' en op de gebruikelijke wijze door middel van aankondiging op het gemeentelijke publicatiebord; c) aanvragers te berichten;
d) Gedeputeerde Staten in kennis te stellen van de verleende vrijstelling; e) de verleende vrijstelling als bijlage opnemen bij het betreffende bestemmingsplan.


4. Bezwaarschrift Awb weigering bouwvergunning carport Tilburgseweg 9.

Toelichting.
Er is bouwvergunning geweigerd voor het plaatsen van een carport op het perceel Tilburgseweg 9 te Riel. Hiertegen is op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift ingediend. Eerder is de besluitvorming hierover aangehouden. Er is aan belanghebbende in 1997 schriftelijk meegedeeld dat vergroting van de bestaande carport, conform het nu voorliggende plan, wél mogelijk zou zijn. Deze brief, is in eerste instantie niet in de advisering betrokken. In 2004 is beleid vastgesteld, dat bebouwing niet toelaat op gronden die daar niet voor bedoeld zijn. Omdat het bouwwerk stedenbouwkundig en ruimtelijk aanvaardbaar is geacht, en gelet op de wens om consistent te handelen, wordt voorgesteld om uit te gaan van bijzondere omstandigheden en na de daartoe aangewezen procedure vrijstelling te verlenen

Het college besluit:
a) de ingediende bezwaren gedeeltelijk gegrond te verklaren; b) in principe vrijstelling te verlenen op grond van artikel 19, derde lid WRO; c) de aanvraag om bouwvergunning overeenkomstig artikel 19a WR0 gedurende 6 weken ter inzage te leggen.


5. Bezwaarschrift Awb bouwvergunning dakkapel Rietven 3.

Toelichting.
Er is bouwvergunning verleend voor het plaatsen van een dakkapel op de woning Rietven 3. Tegen dit besluit, is op grond van de Algemene wet bestuursrecht door de bewoner van het pand Rietven 5 een bezwaarschrift ingediend. Daarbij wordt aangevoerd, dat het bouwwerk niet voldoet aan redelijke eisen van welstand. Door Welstandszorg Noord-Brabant, is positief hierover geadviseerd. Bezwaarmaker heeft een tegenadvies ingediend. Het overgelegde advies heeft echter betrekking op de bestaande illegale situatie en niet op het bouwplan. Het dient niet te worden overgenomen. De bezwaren zijn ook overigens ongegrond

Het college besluit:
a) de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren;
b) belanghebbende daarvan schriftelijk in kennis te stellen.


6. Bezwaarschrift Awb uitbreiding woning Weth. Van Besouwstraat 14.

Toelichting.
Er is bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van de woning Wethouder Van Besouwstraat 14. Hiertegen is door de bewoner van het pand Wethouder van Besouwstraat 16 op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift ingediend. Daarbij wordt onder andere aangevoerd dat er sprake zal zijn van vermindering van de lichttoetreding en aantasting van privacy. Deze belangen zijn echter al afgewogen in het van toepassing zijnde bestemmingsplan. Er wordt overigens aan de dwingende toetsingsgronden voldaan. De bouwvergunning kon niet worden geweigerd en moest dus worden verleend. De bezwaren zijn ongegrond

Het college besluit:
a) de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren;
b) belanghebbenden hiervan schriftelijk in kennis te stellen.


7. Gratis vervoer Regiotaxi.

Toelichting.
Eerder is besloten de pilot voor gratis vervoer met de Regiotaxi te verlengen tot 1 april 2008. Er is aangesloten op het gratis openbaar vervoer in de gemeente Tilburg. Dit gratis vervoer loopt tot 1 mei. Daarom wordt voorgesteld het gratis vervoer via de Regiotaxt voor 55+ers te verlengen tot 1 mei 2008. Hierna zal bezien worden of aangesloten wordt bij de nieuwe provinciale pilots.

Het college besluit:
dat het gratis vervoer voor 55+ ers met de Regiotaxi, in navolging van Tilburg, wordt gecontinueerd tot 1 mei 2008.


8. Tijdelijke uitbreiding basisschool De Bron met twee groepsruimten.

Toelichting.
Sinds augustus 2002 is basisschool De Bron gehuisvest op de locatie Hoge Wal 10 te Goirle in schoolwoningen. Dit complex is in samenwerking met Woonstichting Leyakkers gerealiseerd om De Bron te huisvesten ter overbrugging naar de nieuwbouw in Boschkens-Oost. Het aantal leerlingen groeit gestaag en dat leidt tot huisvestingsproblemen . Het schoolgebouw beschikt over 8 groepsruimten, maar er worden momenteel al 10 leerlingengroepen gehuisvest. Zowel de gemeenschapsruimte als de personeelskamer worden thans als groepsruimte gebruikt. Op basis van het stijgend leerlingenaantal wordt bij de start van het schooljaar 2009/2010 zelfs een 11e leerlingengroep geformeerd. Het schoolbestuur verzoekt twee noodlokalen op de schoollocatie Hoge Wal te plaatsen, in afwachting van de brede school Boschkens-Oost. Verwacht wordt dat deze noodlokalen voor twee schooljaren nodig zijn. Tevens wordt verzocht financiële middelen voor de eerste inrichting (onderwijsleerpakket en meubilair) van de 11e groepsruimte beschikbaar te stellen.

Het college besluit:
a) kennis te nemen van de ontwikkelingen omtrent de huisvestingssituatie van basisschool De Bron op de locatie Hoge Wal 10 te Goirle; b) in te stemmen met het verzoek van schoolbestuur tot uitbreiding van vermelde basisschool met een tijdelijke voorziening in de huisvesting in de vorm van twee noodlokalen voor een periode van twee schooljaren (t.w. 2008/2009 en 2009/2010); c) in te stemmen met het verzoek tot het verstrekken van financiële middelen voor de aanschaf van een eerste inrichting voor de 11e groepsruimte; d) in te stemmen met de inhoud van bijgaand concept-raadsvoorstel tot het beschikbaar stellen van de noodzakelijke financiële middelen, te behandelen in de vergadering van de gemeenteraad van 13 mei 2008. e) verzoeker uit te nodigen een aanvraag om bouwvergunning in te dienen; f) door toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 17 WRO vrijstelling en tevens te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 6 van de Woningwet voor een periode van maximaal 3 jaar.

U kunt aan deze beschrijvingen geen rechten ontlenen.