Gemeente Zandvoort


18-03-2008

College beantwoordt vragen over urgentieverklaring herstructurering Prinsesseweg

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de vragen van de SP beantwoord over een terugkeergarantie voor de EMM-huurders van de Prinsesseweg 9 t/m 31 en de Koningstraat 50 t/m 72 in het ontwikkelingsgebied LDC. 'EMM biedt de mogelijkheid, als de huurders dit wensen, terug te keren in het ontwikkelingsgebied LDC. Deze terugkeer behelst het betrekken van één van de nieuw te bouwen sociale huurwoningen boven de Brede School', aldus het college.

Hieronder volgt de brief.

Geachte heer Paap,

In uw brief van 10 februari 2008 stelt u vragen over de besluitenlijst van week 5 - 2008 agendapunt betreffende urgentieverklaring i.v.m. herstructurering Prinsesseweg (LDC). Hierover het volgende.

Woningbouwvereniging EMM is verantwoordelijk voor het uitplaatsen van de huidige huurders van de sociale huurwoningen (de rug aan rug woningen) aan de Prinsesseweg 9 t/m 31 en de Koningstraat 50 t/m 72. Wij zijn het met de SP eens dat de huurders van de Prinsesseweg en de Koningstraat, als de huurders dat zelf ook wensen, een gepaste sociale huurwoning binnen de gemeentegrenzen zouden moeten krijgen. Om te voorkomen dat de huurders tegen hun wil buiten de Gemeente Zandvoort worden gehuisvest, hebben wij juist vragen gesteld aan Woningbouwvereniging EMM. Wij hebben besloten om aan betrokkenen een urgentieverklaring in het kader van herstructurering te verlenen. Met deze urgentieverklaring kunnen de huurders naar eigen wens reageren op sociale huurwoningen in de Gemeente Zandvoort en in de regio Zuid-Kennemerland. Hiermee hebben wij tevens de toezegging nr. 07/14517 beantwoord. Verder kan nog in het algemeen worden gezegd dat de reguliere systematiek van woonruimtedeling een vrije ruimte van 30% voor lokale corporaties biedt. In Zandvoort wordt deze gebruikt om Zandvoorters met een huurwoning voorrang te geven.

Ook onderschrijven wij uw stelling dat een terugkeergarantie voor deze huurders op dezelfde plek niet mogelijk is vanwege de afspraken met Woningbouwvereniging EMM inzake de grondruil waarop de sociale huurwoningen staan. In het Sociaal Statuut van Woningbouwverenging EMM (bijlage) is het recht op terugkeer bij sloop van de huurwoning vastgelegd. Woningbouwvereniging EMM biedt in dit geval de mogelijkheid, als de huurders dit wensen, terug te keren in het ontwikkelingsgebied LDC. Deze terugkeer behelst het betrekken van één van de nieuw te bouwen sociale huurwoningen boven de Brede School.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Zandvoort,

de secretaris, de burgemeester,

Cc. Raadsleden en buitengewone leden van de raadscommissies