Clinics Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen op scholen een groot succes


EMMEN, 20080318 -- In alle verontrustende berichtgeving over de jeugd versus alcohol kan ook melding gemaakt worden van een positieve en opmerkelijke ontwikkeling op het gebied van alcoholvoorlichting en educatie.

Het ZAT Projectenbureau uit Emmen onder leiding van Henk H. Koop heeft na jarenlang experimenteren een educatief voorlichtingsactiviteit ontwikkelt dat positief en actief door jongeren in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar landelijk wordt opgepakt. Volgens Koop is er momenteel een brede discussie over de doelgerichtheid van voorlichtingsmaterialen en activiteiten. Jongeren trekken zich in de regel weinig aan van een vluchtig radio of tv-spotje, folder, poster, CD rommetje of een promotieteam met goede bedoelingen. Aangezien deze activiteiten met miljoenen Euro's aan overheidssubsidie per jaar gepaard kunnen gaan, kan men zich afvragen of dit de effectiviteit ten goede komt!

Omdat wij van oorsprong een bureau zijn die de contacten met zijn doelgroepen het liefst op een fysieke wijze tot stand wil brengen, hebben wij vijf jaar geleden al een route in Drenthe uitgestippeld om het onderwerp rijden onder invloed en overmatig alcoholgebruik bij jongeren hoger op de agenda te krijgen. Door een unieke format in de vorm van de clinic veilig uitgaan = veilig thuiskomen (VUVT) uit te werken, waarin één op één contacten met de doelgroepen centraal staan, is er een interessante weg gevonden naar bijvoorbeeld de scholen van het voortgezet onderwijs.

Educatie van de bovenste plank
De clinics veilig uitgaan bestaat uit een brok praktijkgerichte interactie met scholieren in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. Rollenspellen door bekende of professionele acteurs, videoclips met confronterende beelden, spelelementen, simulatie met alcoholbrillen, discussieronde's met politie, gemeente en horeca bieden de leerlingen van het VO of ROC een mix aan goed te verteren informatie. Er kan meegepraat worden, er mag gelachen worden of gehuild worden. De clinics veilig uitgaan zijn doorspekt met dynamiek, emotie en vooral helderheid. Het verbeteren van het verantwoordelijkheidsbesef en het vergroten van de onderlinge cohesie tijdens het uitgaan zijn de serieuze leermomenten van de clinics! De impactgraad van de clinics VUVT is bijzonder groot te noemen. De evaluaties die enkele dagen na afloop van de clinics VUVT met de scholieren worden gehouden, geven ons voortdurend de bevestiging, dat het dé methodiek is om jongeren te interesseren voor één van de moeilijkste sociaal maatschappelijke problemen van dit moment.

Zeer actief in Noord en Midden Nederland. Scholen 100% enthousiast!
De provincie Drenthe en het Verkeers en Vervoersberaad (samenwerking van de Drentse Gemeenten) waren de eerste die in 2005 de uitwerking van de clinics VUVT op waarde wisten te schatten. In 2008 worden in alle gemeenten in Drenthe de clinics VUVT op scholen van het VO en de ROC's georganiseerd. Scholen en Gemeenten zijn namelijk onverdeeld enthousiast over deze vorm van voorlichting. Daarnaast zijn de clinics VUVT in 2007 in de provincies Groningen, Noordoostpolder en Overijssel van start gegaan. Ook andere provincies uit de Randstad en Zuid-Nederland hebben concrete interesse. Daarnaast zijn de clinics VUVT opgenomen in de landelijke educatieve projectenlijst van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (onderdeel Ministerie VWS). Niet verwonderlijk, aangezien rijden onder invloed als rode draad door de clinics VUVT loopt.

Eerste clinic VUVT van dit jaar is op het Agnieten College in Zwartsluis meteen succesvol!
60 VMBO leerlingen uit groep 3 van het Agnieten College in Zwartsluis hebben op 20 februari jl. aan de eerste serie clinics VUVT in 2008 deelgenomen. Hun indrukken en meningen over de clinics VUVT staan deels hieronder kort beschreven:

Vraag 1:
Wat vind je van deze vorm van voorlichting geven op school?
- Uitstekend: 33%
- Goed: 67%
- Matig: 0%
- Slecht: 0%

Vraag 2:
Ben je onder de indruk van de clinics veilig uitgaan?
- Ja: 62%
- Nee: 38%

Vraag 3:
Draagt de clinic veilig uitgaan bij, om je gedrag aan te passen of de discussie hiertoe te vergroten?
- Ja: 46%
- Nee: 54%

Vraag 4:
Scoort deze voorlichtingsactiviteit beter als andere activiteiten op het gebied van alcoholvoorlichting (bijvoorbeeld posters, tv en radiospotjes, gastlessen, video/cd-rom, folders, promotieteams etc.)?
- Ja: 85%
- Nee: 15%

Vraag 5:
Als je de clinic een cijfer mocht geven, welk cijfer zou van 1 t/m 10 zou jij geven?
- 7.6 gemiddeld (laagste cijfer: 6 - hoogste cijfer: 9.5)

Bekende Nederlanders geven maandelijks hun mening over het alcoholgebruik op www.alcomobilisme.nl
In 2006 is door het ZAT Projectenbureau alcomobilise.nl in het leven geroepen om het gedachtegoed van de clinics VUVT verder het land in te dragen. Daarnaast moet alcomobilisme.nl uitgroeien tot dé website van Nederland met infotainment op het gebied van rijden onder invloed en overmatig alcoholgebruik. Opiniërend en informerend. Om dit te bewerkstelligen wordt maandelijks via interviews en columns een beroep gedaan op specialisten uit het vak of de politiek en vanzelfsprekend bekende Nederlanders. TV presentator en oud Hoofdredacteur van Quote, Jort Kelder is in maart onze eerste interviewpartner. Zijn krasse uitspraken over alcohol en het grote geld staan nu online. In April zal Tweede Kamerlid voor de D'66, Boris van der Ham onze interviewgast zijn.





Ingezonden persbericht