European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/33

Brussel, 17 maart 2008

7675/08 (Presse 73)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de situatie in Tibet

De EU is ernstig bezorgd over de aanhoudende berichten over onlusten in Tibet en betuigt haar diepe medeleven en leedwezen aan de families van de slachtoffers. De EU verzoekt de Chinese regering dringend nadere opheldering over de situatie te verschaffen.

De EU roept alle partijen op zich terughoudend op te stellen. Wij dringen er bij de Chinese autoriteiten op aan geen geweld te gebruiken tegen degenen die bij de onlusten betrokken zijn en roepen alle betogers op af te zien van geweld.

De EU benadrukt dat zij groot belang hecht aan het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzaam protest. Wij doen een beroep op de Chinese autoriteiten om op de betogingen te reageren in overeenstemming met de internationaal erkende democratische beginselen.

De EU is een krachtig voorstander van een vreedzame verzoening tussen de Chinese autoriteiten en de Dalai Lama en zijn vertegenwoordigers. De EU spoort de Chinese regering ertoe aan gehoor te geven aan de bezorgdheid van de Tibetanen over mensenrechtenkwesties.

De EU moedigt beide partijen aan een diepgaande en constructieve dialoog aan te gaan teneinde een voor iedereen aanvaardbare duurzame oplossing te vinden, waarbij de Tibetaanse cultuur, godsdienst en identiteit volledig wordt gerespecteerd.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom