Provincie Gelderland




Arnhem, 18 maart 2008



VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 18 MAART 2008

GELDERLAND ALGEMEEN

Ruim twee miljoen subsidie voor project IkStartSmart (A5)
De Stichting IkStartSmart van de Gelderse Kamers van Koophandel krijgt 2.155.000 miljoen euro subsidie voor het gelijknamige project IkStartSmart (2008-2010), aldus het voorstel van Gedeputeerde Staten. De lancering van het project betekent dat 1.400 startende ondernemers in de hele provincie extra ondersteuning kunnen krijgen bij de opzet van hun bedrijf. Naast coaching en training worden er ook netwerkbijeenkomsten georganiseerd en kunnen microkredieten worden aangevraagd. Hoofddoel is meer en betere starters. In Arnhem, Nijmegen en Doetinchem heeft het coachingsproject de afgelopen twee jaar zo succesvol gedraaid dat het de komende maanden in heel Gelderland zal worden opgestart.
De provincie financiert de helft van de totale kosten. Het andere deel komt voor rekening van de Gelderse gemeenten en de deelnemers.
Gedeputeerde Staten vragen Provinciale Staten in te stemmen met de subsidieverlening.

Palliatieve zorg (A8)

Als het aan het college ligt, besteedt de provincie ook in deze regeerperiode aandacht aan de palliatieve zorg (zorg aan mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden). Hiervoor zal de provincie bijdragen aan de komst van hospices. Daarvoor is in totaal 500.000 euro beschikbaar. Bovendien wil het college alle hospices subsidiëren voor het werken aan deskundigheidsbevordering. Een en ander is vervat in een voorstel aan Provinciale Staten.

151,9 miljoen euro voor de Gelderse steden en regio's (A10)
Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen 151,9 miljoen euro beschikbaar voor projecten die ingediend zijn in het kader van het Regionaal SamenwerkingsProgramma.
Door in de acht grote steden de wijkaanpak te ondersteunen met 40 miljoen euro. Daarnaast heeft iedere grote stad een sleutelproject. Deze sleutelprojecten zijn grote, complexe, integrale gebiedsontwikkelingsprojecten waar in totaal 50 miljoen euro voor beschikbaar is. Voor de vijf kleinere steden is 10 miljoen euro beschikbaar om de sociale samenhang in de stad te versterken. Tot slot ontvangen de regio's 51,9 miljoen euro om projecten uit te voeren die gericht zijn op het verbeteren van de regionale sociale samenhang en het uitvoeren van de omgevingsplannen.
Na goedkeuring door Provinciale Staten in april, kan begonnen worden met de uitvoering van de projecten. Over vier jaar moet namelijk het verschil merkbaar zijn voor de inwoners.
(zie ook aparte persberichten)





Verbeterplan Regiotaxi (B2)

Gedeputeerde Staten hebben het verbeterplan voor de Regiotaxi vastgesteld. Aanleiding voor het verbeterplan is het klanttevredenheidsonderzoek en de analyse van de vervoerprestaties die in het najaar van 2007 zijn uitgevoerd. Uit deze analyse blijkt dat de kwaliteit van het callcenter, de kwaliteit van de taxirit en de klachtafhandeling verbeterd kunnen worden waardoor het aantal klachten afneemt. Per verbeterpunt zijn maatregelen geformuleerd die de kwaliteit van de regiotaxi zullen verbeteren. De nadruk ligt vooral bij maatregelen die het vertrouwen vergroten bij de klanten dat de regiotaxi ook echt zal verschijnen.
(zie ook apart persbericht)


REGIO STEDENDRIEHOEK

Provincie subsidieert sanering van gasfabrieksterrein in Ede (C5)
Gedeputeerde Staten subsidiëren 3.248.876 miljoen euro voor de bodemsanering van het voormalige gasfabrieksterrein aan de Schaapsweg in Ede. Dit besluit valt binnen het Programma Gelderse Gasfabrieken 2005 - 2015, dat het resultaat is van afspraken tussen de provincie Gelderland met de ministeries van VROM en EZ, VNG-Gelderland en Nuon om te komen tot een sanering van alle 31 voormalige gasfabrieksterreinen in Gelderland.
Na de sanering van het terrein in Ede is de locatie geschikt voor de geplande woningbouw.