Leefbaar Utrecht

Persbericht

18 maart 2008

Leefbaar Utrecht over rapportage referendum: PvdA trekt slechts halve lessen

"Een krampachtige poging het eigen straatje schoon te vegen, met maar weinig aandacht voor de eigen rol", zo kwalificeert fractievoorzitter Vincent Oldenborg van Stadspartij Leefbaar Utrecht het interne onderzoek van de PvdA naar de eigen rol bij het faliekant mislukte burgemeestersreferendum. Slechts 9,25 procent van de Utrechters kwam op 10 oktober 2007 naar de stembus om een keuze te maken tussen twee PvdA-kandidaten voor het burgemeesterschap.

In het rapport wijst de PvdA voornamelijk naar de rol van de oppositiepartijen D66, SP en Leefbaar Utrecht, die de campagne voorafgaand aan het referendum gefrustreerd zouden hebben. Leefbaar Utrecht is van mening haar slechts haar democratische verantwoordelijkheid gepakt te hebben. Vincent Oldenborg: "De onvrede in de stad over dit voorgekookte burgemeestersreferendum was zo massaal, dat wij niet anders konden dan het nut en de noodzaak van het referendum in een raadsdebat bespreekbaar te maken."

Eensgezindheid?

Het in het rapport gemaakte verwijt aan het adres van met name Leefbaar Utrecht, dat de gemeenteraad niet eensgezind was (maar volgens de PvdA wel had moeten zijn), is niets anders dan een poging de oppositie bij voorbaat de mond te snoeren. Dat daarover in het verleden in andere steden bindende afspraken zijn gemaakt, is in de ogen van Leefbaar Utrecht onbegrijpelijk. Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Een gemeenteraadslid moet altijd de vrijheid hebben om zaken die mislopen aan de kaak te stellen. En dat is precies wat Leefbaar Utrecht gedaan heeft."

Open ogen en oren

Eén conclusie uit het rapport kan Leefbaar Utrecht wél steunen: De PvdA heeft weinig open ogen en oren voor wat er onder de Utrechtse bevolking leeft (pagina 19). Leefbaar Utrecht is blij dat het rapport eindelijk erkent dat de PvdA actief kandidaten heeft geworven voor het burgemeestersambt van Utrecht (pagina 13). Daarmee werd de basis gelegd voor het uiteindelijke gebrek aan keuze: De laatste vier overgebleven kandidaten zouden allen van PvdA-huize zijn geweest, waarmee het fopspeen-referendum onvermijdelijk werd.

Voorstander van een vrij referendum

Leefbaar Utrecht is overigens nog altijd voorstander van een vrij burgemeestersreferendum: Onder vrij verstaan wij een bindend referendum waaraan alle kandidaten mee kunnen doen, zonder selectie vooraf en zonder mogelijkheid achteraf om van de uitslag af te wijken. Juist deze zuivere methode is Nederland op 22 maart 2005 onthouden door... de PvdA.


---- einde persbericht ----