Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Zoetermeer, 18 maart 2008

Kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer operationeel

Vandaag vindt de eerste audit plaats volgens de eisen van het nieuwe kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer. Daarmee voldoet de veetransportsector, verenigd in de Stichting Kwaliteitsregeling Veetransport (SKRV), aan de toezegging van minister Verburg aan de Tweede Kamer dat er op 1 april 2008 een doeltreffend kwaliteitssysteem operationeel moet zijn om het dierenwelzijn tijdens transport te waarborgen. De SKRV is verheugd dat een goed fundament is gelegd voor het verder verbeteren van het dierenwelzijn tijdens veetransport. De sector neemt hiermee zelf haar verantwoordelijkheid en wijst erop dat deelname aan het kwaliteitssysteem niet verplicht kan worden gesteld. Adequate handhaving door de overheid van de dierwelzijnsregels zoals deze zijn vastgelegd in Europese Transportverordening 1/2005 is en blijft essentieel. Voor het verder borgen van het dierenwelzijn tijdens het vervoer benadrukt de SKRV het belang dat alle schakels in de vleesketen zich aan Dierwaardig Vervoer commiteren.

De kern van het systeem wordt gevormd door de normen waarop de bedrijfsvoering van de deelnemers wordt getoetst. Deze normen zijn voor een deel overgenomen uit Europese en nationale wetgeving op het gebied van dierwaardig vervoer en daarnaast zijn er systeemnormen en bovenwettelijke normen. De inhoud van de regeling vormt een startpunt en zal in de toekomst onderhavig zijn aan wijziging. De normen worden vastgesteld door het stichtingbestuur van de SKRV, dat zich laat adviseren door een onafhankelijk Centraal College van Deskundigen, bestaande uit vertegenwoordigers uit de sector en maatschappelijke organisaties. De SKRV wil in de toekomst graag met de overheid nadenken over het verder uitbouwen van Dierwaardig Vervoer en de mogelijkheden tot het uitwisselen van informatie met de overheid om overtreders van dierwaardig vervoer zelf aan te pakken. Over het kwaliteitssysteem heeft overleg plaatsgevonden met het ministerie van LNV, de VWA en een groot aantal betrokken branche- en maatschappelijke organistaties. De SKRV bestaat uit Saveetra, de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee en de Commissie Veehandel van de PVE.


Deelname aan het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer is niet verplicht maar biedt een extra waarborg voor het dierenwelzijn tijdens transport en staat open voor zowel Nederlandse als buitenlandse veetransporteurs. Deelnemers sluiten een certificeringsovereenkomst af met een geaccrediteerde Certificerende Instelling. Deze onafhankelijke instelling is verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de audits, bepaalt of een bedrijf in aanmerking komt voor het certificaat Dierwaardig Vervoer en legt zonodig conform het certificatiereglement sancties op. Naast een ingangsaudit en een jaarlijkse hercontrole zullen er ook onaangekondigde controles onderweg plaatsvinden. Door het voeren van het certificaat onderscheiden transportbedrijven zich met een kwaliteitsgarantie.


---



Ingezonden persbericht