Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ede, 18 maart 2008

Hogeschool en kenniscentrum: samen naar goed stageplaatsenbeleid

Stenden hogeschool (voorheen CHN) te Leeuwarden en Kenniscentrum Handel gaan samenwerken om de kwaliteit van de praktijkleerplaatsen (stageplaatsen) voor de opleiding Small Business & Retail Management (SB&RM) van Stenden in beeld te brengen. Medewerkers van Kenniscentrum Handel bezoeken stagebedrijven voor hbo-studenten en brengen advies uit over de kwaliteit van de werkplek. In de sector Handel vond niet eerder een dergelijke samenwerking op dit terrein plaats tussen een hbo-instelling en een kenniscentrum.

De samenwerking wordt op 25 maart in een overeenkomst bekrachtigd.

In de bezoeken die opleidingsadviseurs van Kenniscentrum Handel afleggen bij de leerbedrijven voor hbo-studenten van de Stenden hogeschool wordt ingegaan op de betekenis en de bedoeling van het praktijkleren. Zo wordt gesproken over de verwachtingen die een bedrijf van een hbo-student mag hebben (kan) hebben, terwijl bij het bedrijf ook de verwachtingen van de hogeschool aan de orde worden gesteld. De gesprekken leveren een bijdrage aan een kwaliteit van de opleiding van hbo-studenten.

Bedrijvenregister
Voor de bedrijven zijn de onderwerpen waarop de hbo-studenten tijdens hun stage kunnen worden ingezet inzichtelijk gemaakt. Bedrijven waarmee (in dit verband) gesproken is, worden in het (openbare) register van erkende leerbedrijven van Kenniscentrum Handel opgenomen. Verschillende branches in de detailhandel, het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel en andere hogescholen die een Ad-opleiding SB&RM aanbieden volgen de ontwikkeling in de samenwerking op de voet en hebben een adviesrol.

De samenwerking tussen Stenden hogeschool en Kenniscentrum Handel wordt bij Kenniscentrum Handel in Ede op dinsdag 25 maart vastgelegd in een overeenkomst.

Associate degree

Sinds 2006 kunnen studenten aan de hbo-opleiding Small Business & Retail Management kiezen voor een tweejarig programma, de Associate degree. Het diploma daarvan (Ad-diploma) sluit goed aan op de arbeidsmarkt. Een afgestudeerde Ad-er kan er ook voor kiezen om nog twee jaar verder te gaan met de bachelor opleiding. Voor werknemers in de detailhandel met een mbo niveau 4-diploma is de Ad-opleiding Small Business & Retail Management een aantrekkelijke mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.