Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 18 maart 2008|


1. Vragen over risico's MRSA-besmetting De provincie volgt de richtlijnen van de minister van Volksgezondheid bij het houden van dieren en de risico's op virussen. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op de vragen van mevrouw B. Verstappen (Statenfractie Partij voor de Dieren) over het risico van MRSA-besmetting afkomstig van vee. GS verwijzen onder meer naar antwoorden die door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn gegeven op kamervragen.

2. Vragen over Q-koorts Op grond van de huidige wet- en regelgeving ziet de provincie geen aanleiding om het beleid t.a.v. de geitenhouderij in Brabant te wijzigen. Dit antwoorden GS op vragen van mevrouw B. Verstappen van (Statenfractie Partij voor de Dieren) over de Q-koorts bij geiten. GS verwijzen ook naar kamervragen die eerder door de partij zijn gesteld en de beantwoording door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

3. Eindhoven Airport Alle partijen, vertegenwoordigd in het Gezamenlijk Luchthaven Omwonenden Beraad Eindhoven (GLOBE), zijn gestart met een traject om te komen tot een nieuwe overeenkomst over het gebruik van het vliegveld. De ambitie van Gedeputeerde Staten blijft een Regionale Overeenkomst die door alle GLOBE-partners wordt gesteund, inclusief de afspraken over het terugdringen van de broeikasgas-emissies. Niet alle partners steunen het akkoord op hoofdlijnen, dat op 27 maart 2007 is bereikt. Mede naar aanleiding van bespreking van het concept in de verschillende gemeenteraden, wordt het voorstel de komende maanden verder verfijnd en verdiept. Gedeputeerde Staten leggen deze stand van zaken ter bespreking voor aan de commissie Economie, Milieu en Grotestedenbeleid en ter kennisgeving aan de commissies Ruimte en Milieu en Bestuur en Middelen van Provinciale Staten.

4. Afschaffen heffing ontgrondingen Vanwege een wetswijziging komt een deel van de heffing Ontgrondingen te vervallen. GS stellen voor om de heffing in zijn geheel te laten vervallen per 1 juli 2008. Het gaat om een heffing die bij de afgifte van een ontgrondingsvergunning aan de vergunninghouder wordt opgelegd. GS vragen de statencommissies Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu om advies over het voorstel.

5. Jaarverslag Provinciale Commissie Ecologie GS hebben kennisgenomen van het jaarverslag van 2007 met de werkzaamheden van de Provinciale Commissie Ecologie (PCE). Het jaarverslag is naar de leden van Provinciale Staten gestuurd.

6. Contract met het Groenfonds Het Groenfonds verzorgt de voorfinanciering, via de provinciale subsidieregeling Natuurbeheer, voor het omzetten van landbouwgrond naar natuurgrond. De provincie gaat hiervoor een overeenkomst aan met het Groenfonds.

7. Activiteiten Brabantse Bureau voor Toerisme in 2008 In 2008 zal het Brabants Bureau voor Toerisme (BBT) activiteiten uitvoeren rond Kennistransfer & Innovatie, de toeristische promotiecampagne 'Bijzonder Brabant', het opzetten van projecten via het Projectencentrum en het regisseren van kennisnetwerken via het Routecentrum. Het BBT krijgt een budgetsubsidie van maximaal E 523.350,- voor uitvoering van haar Activiteitenprogramma 2008.

8. Jongeren verbinden met Noord-Brabant Voelen jongeren zich betrokken bij de Brabantse samenleving en voelt de Brabantse samenleving zich betrokken bij haar jongeren? De provincie Noord-Brabant wil jongeren verbinden met de Brabantse samenleving, bijvoorbeeld met het organiseren van maatschappelijke stages. Scholen worden hierbij ondersteund en gestimuleerd bij de invoering hiervan. GS zijn akkoord met de notitie Maatschappelijke stages en leggen dit aan Provinciale Staten voor.

9. Subsidie voor Brabants erfgoed Om het Brabants erfgoed voor de toekomst te bewaren, herkenbaar en bereikbaar te maken, hebben GS de beleidsregel Cultureel Erfgoed vastgesteld. De beleidsregel gaat over zowel het erfgoedbeleid als het museumbeleid. Voor projecten die hieraan bijdragen kan subsidie aangevraagd worden. De beleidsregel treedt 26 maart 2008 in werking. De bestaande beleidsregels 'Cultuurhistorie 2006' en 'Instandhouding ruimtelijk erfgoed' worden per deze datum ingetrokken.

10. Planstudie Overdiepse Polder De provincie laat een planstudie uitvoeren voor het koploper project 'Overdiepse Polder' over het verruimen van de rivier de Bergsche Maas. In verband met onvoorzien extra overleg, heeft GS ingestemd met het meerwerk dat het consortium van bureaus hiervoor heeft ingediend.

11. Cultuur verbindt educatie met amateurkunst en marketing met toerisme Het beleid voor cultuureducatie- en -marketing heeft succesvolle resultaten behaald. Op basis van een analyse hiervan, heeft GS voor het actieplan cultuurparticipatie 2009-2012 de volgende speerpunten benoemd: cultuureducatie verbinden met amateurkunst, cultuurmarketing verbinden met toerisme en recreatie, verbeteren van Uit-punten/marktplaatsen en differentiatie en vergroten van de doelgroepen. Daarnaast zal een onderdeel 'volkscultuur' uitgewerkt worden. Het actieplan zal samen met gemeenten en betrokken partijen uitgewerkt worden.

12. Distributie en verkoop kaarten pilot OV Vanaf mei 2008 kunnen kinderen jonger dan 12 jaar en 65-plussers voor slechts E0,30 met de bus reizen in Brabant. Hiervoor is een speciale strippenkaart nodig. Om deze strippenkaart te verspreiden en te verkopen, verlenen Gedeputeerde Staten de opdracht aan Postkantoren B.V. voor een maximum bedrag van E 360.500,-. Dit bedrijf heeft de meeste kennis en ervaring, een dicht verkoopnetwerk en is bekend bij de doelgroep.

13. Buitenlandse reis De Commissaris van de Koningin woont namens de kring van Commissarissen van de Koningin de bijeenkomst bij van het Liaison Committee van Europese State Territorial Representatives. Deze bijeenkomst voor Commissarissen van de Koningin en provinciegouverneurs vindt plaats in mei 2008, in Venetië (Italië).

14. Subsidie voor ecologische verbindingszones Gemeenten die ecologische verbindingzones aanleggen, krijgen daarvoor subsidie van de provincie. GS hebben besloten om het gemeentelijk aandeel in de aanleg van ecologische verbindingzones in deze bestuursperiode voor 100 procent te subsidiëren. Gemeenten die de afgelopen jaren op eigen initiatief in de aanleg van ecologische verbindingszones hebben geïnvesteerd, krijgen een eenmalige bijdrage in de beheerskosten. Vooral kleine gemeenten met een groot buitengebied - en daarmee een relatief grote opgave ten aanzien van verbindingszones - hebben moeite om projecten financieel gedekt te krijgen.

15. Waterwinning Het is niet mogelijk om industriële grondwaterwinningen voor menselijke consumptie (onder meer winningen van levensmiddelenbedrijven) te beschermen door zonering via maatwerk. De consequenties van het zoneren van alle winningen op dezelfde manier als drinkwater zouden zeer groot zijn. GS stellen de statencomissie voor Ruimte en Milieu voor te onderzoeken welke andere maatregelen eerder in aanmerking komen om de doelen van de Kaderrichtlijn Water te halen.

16. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Gemert-Bakel voor herbouw van een woning en het bouwen van vier nieuwe woningen hoek Leuwerikweg-de Bleek; de gemeente Mill c.a. voor de realisatie van 2 vakantieappartementen aan de Wollenbergseweg 8; de gemeente Hilvarenbeek voor de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Bukkumweg 24; de gemeente Helmond voor de bouw van een woning aan de Kaldersedijk 16; de gemeente Woensdrecht voor het oprichten van een vakwerkmast voor telecommunicatie aan de Antwerpsestraatweg te Hoogerheide; de gemeente Breda voor de uitbreiding van een woning aan de Deken Dr Dirckxweg 21 te Bavel; de gemeente Heusden voor het vergroten van een woning aan de Inlaagdijk 9 te Haarsteeg en voor de bouw van een woning aan de Joost van Vondellaan te Drunen; de gemeente Aalburg voor de realisatie van een bedrijfsgebouw aan de Veensesteeg; de gemeente Oosterhout voor de bouw van een woning aan de Vrachelsestraat te Den Hout; de gemeente s-Hertogenbosch voor de bouw van twee woningen Achter de Kan;'de gemeente Helmond voor de bouw van winkelruimte, een parkeerkelder en negen appartementen aan de Steenweg 48-50.


---- --