Gemeente Grave

60 zakken zwerfafval. Opschoondag groot succes

Afgelopen zaterdag gingen ruim 600 vrijwilligers op pad om een stukje Land van Cuijk en Boekel zwerfvuilvrij te maken. Zaterdag was het namelijk de Landelijke Opschoondag. In Grave gingen ruim 40 volwassen en kinderen op pad.

Langspeelplaat

Om 10 uur stonden stond iedereen klaar in het Slakkenhuis (IVN gebouw aan de Brugstraat). Er waren leden van het IVN, SP-groen en een aantal vrijwilligers. Wethouder van Geest opende de schoonmaakactie. Hij waarschuwde iedereen om vooral geen gevaarlijk spul, zoals bijvoorbeeld injectienaalden, op te rapen en wenste iedereen veel succes met ruimen. Gewapend met hesjes, knijpers, handschoenen en natuurlijk de zwerfafvalzak ging iedereen op pad. Er werd van alles gevonden: van een zadel tot een langspeelplaat. In totaal werden in anderhalf uur ruim 60 zakken gevuld met troep. Ook was er speciaal voor deze dag een rijdende EHBO-post. Maar op één pleister na, is daar gelukkig geen gebruik van gemaakt. Om 12 uur verzamelde iedereen weer in het Slakkenhuis waar een kopje koffie, limonade en een warm broodje klaarstond. Al met al een geslaagde morgen!

Iniatief

De Landelijke Opschoondag is een iniatief van de Stichting Nederland Schoon. In totaal deden er 260 gemeenten mee. En in het Land van Cuijk en Boekel dus ruim 600 man! En helaas niet voor niets. Er is ontzettend veel rommel opgeruimd. In totaal zijn bijna 1000 zakken gevuld met zwerfafval.

Zwerfafvalzak

Speciaal voor de opschoondag zijn zwerfafvalzakken gemaakt. Deze zakken worden ook ingezet voor het Netwerk Zwerfafval waarmee we in het najaar gaan starten. Met dit netwerk gaan we vrijwilligers die zich al inzetten voor een zwerfvuilvrij stukje gemeente helpen. Zo hopen we dat onze gemeente helemaal zwerfvuilvrij wordt!

Informatie

Mevr. L. Rongen (0485) 338 370, RMB in Cuijk.