Technische Universiteit Eindhoven

TU/e wil bindend studieadvies in 2009

Geplaatst: 18 maart, 2008

De TU/e wil vanaf collegejaar 2009/2010 een bindend studieadvies invoeren. Eerstejaars bachelorstudenten zonder kans van slagen moeten vanaf dan aan het eind van het collegejaar verplicht hun opleiding staken. Het voornemen laat zien dat het universiteitsbestuur bezig is met een kwaliteitsslag.

Een projectgroep gaat onderzoeken welke norm per opleiding moet gelden en bekijkt of de maatregel voor alle studies kan worden ingevoerd. Het advies van de groep moet voor 1 juni klaar zijn, waarna het universiteitsbestuur nog dezelfde maand een besluit neemt. Volgens Peter van Dam, woordvoerder van het College van Bestuur (CvB), is het nodig dat de universiteit minstens een jaar vooraf de knoop doorhakt. Dat is in het belang van de studievoorlichting aan vwo-scholieren.

Het universiteitsbestuur ziet in het bindend studieadvies een middel om studenten beter te laten presteren. Als duidelijk is wat de gevolgen zijn van het niet halen van een bepaalde voortgangsnorm, zijn studenten geneigd naar die norm toe te werken. Dat is gebleken bij de invoering van het bindend studieadvies bij andere hoger onderwijsinstellingen, laat het CvB weten. Het kan verder voorkomen dat ongeschikte studenten nog jarenlang vergeefs blijven proberen hun bacheloropleiding tot een goed einde te brengen.

Daarnaast zet de beoogde maatregel druk op de opleidingen, zegt woordvoerder Van Dam. Het is immers pas mogelijk het bindend studieadvies in te voeren wanneer de opleidingen tiptop in orde zijn. Ze moeten goed studeerbaar zijn, voldoende uitdaging bieden en er moet genoeg begeleiding zijn.

Tot op heden geeft de TU/e slecht presterende bachelorstudenten aan het eind van hun eerste leerjaar een dringend negatief studieadvies. Ze kunnen dat advies naast zich neerleggen, hoewel ze daarna geen persoonlijke begeleiding en ondersteuning meer krijgen. We zien dat nogal wat studenten in de aanvangsfase lager presteren dan de normen die nu gelden voor een dringend negatief studieadvies. Kennelijk werkt deze aanpak niet en moet er een zwaarder middel worden ingezet, aldus Van Dam.
Disclaimer
Print deze paginaOver de site