Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geachte abonnee,

Op basis van de door u gekozen onderwerpen en documenten heeft het ministerie van LNV de volgende berichten geselecteerd:
* 18-03-2008: Dieren bij een dancefeest http://www.minlnv.nl/pls/portal/url/page/minlnv/actueel/voorlooppagina?p_file_id=26124

Dieren bij een dancefeest


18 maart 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over de inzet van wilde dieren bij circusacts op een dancefeest. Het is moeilijk te achterhalen of de dieren hiervan last hebben. Zo ja, dan volgen maatregelen.

Meer informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Landbouw
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen die zijn gesteld door het lid Ouwehand (PvdD) over het inzetten van wilde dieren bij een dancefeest.
1
Kent u het bericht 'Circusacts bij dancefeest'?
Ja.

2 en 4
Bent u van mening dat leeuwen, tijgers en krokodillen ingezet moeten kunnen worden voor de aankleding van een dancefeest waar duizend mensen worden verwacht? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo neen, op welke wijze en op welke termijn wilt u regelgeving ontwikkelen om dit te voorkomen?
Bent u van mening dat wilde dieren als leeuwen, tijgers en krokodillen in feesttenten gezien kunnen worden als dieren die normaliter onder soortgelijke omstandigheden leven en daaraan zijn aangepast? 3) Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo neen, deelt u de mening dat er bezwaar bestaat tegen het gebruik van deze dieren voor dit doel? Zoals ik heb aangegeven in mijn Nota Dierenwelzijn, is mijn inzet erop gericht dat de samenleving de komende jaren meer inzicht krijgt ín, en respect ontwikkelt voor het natuurlijke gedrag en de daaraan gerelateerde behoeften van dieren in hun omgeving. Dit is een weerbarstig traject. Het blijft namelijk vaak een lastige discussie of het dier hier nu wel of geen hinder van ondervindt.
Mocht echter blijken dat dit soort acties bij dieren pijn of letsel veroorzaakt, dan wel de gezondheid of het welzijn van dieren aantast, dan kan hier op basis van artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren tegen worden opgetreden. Voor CITES dieren gelden additionele eisen.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK Den Haag
Telefoon: 070-3784817
Fax: 070-3786161
Telegramadres: Landvis
Web: www.minlnv.nl
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
22-02-2008 2070812500 TRCJZ/2008/760 17 maart 2008 wilde dieren bij een dancefeest
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

17 maart 2008 TRCJZ/2008/760 2

3
Kunt u uiteenzetten welke regelgeving er bestaat ten aanzien van de bescherming van (wilde) dieren die worden verhuurd, zoals de olifanten, krokodillen en zeeleeuwen die verhuurd worden door Circus Etoile? 2) Hoe wordt er toegezien op de naleving van deze regelgeving?
Op grond van artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren mag zonder redelijk doel bij dieren geen pijn of letsel worden veroorzaakt dan wel de gezondheid of het welzijn van dieren worden aangetast.
Op grond van de Flora- en faunawet gelden regels ten aanzien van de bescherming van wilde dieren. Welke handelingen met betrekking tot deze dieren kunnen plaatsvinden en onder welke voorwaarden, is afhankelijk van het beschermingsniveau van de betrokken soort. Zo geldt voor bepaalde grote katachtigen een bezitsverbod. Zonder een ontheffing van dit verbod mogen genoemde dieren niet worden gehouden en dus ook niet verhuurd. Aan festivals, reclamemakers en dergelijke wordt in ieder geval geen ontheffing verleend. De Algemene Inspectiedienst ziet toe op de naleving van genoemde regels. Voor handhaving zijn zowel de Algemene Inspectiedienst als de Landelijke Inspectie Dierenbescherming bevoegd.
5
Bent u bereid regelgeving op te stellen voor het gebruik van levende dieren bij evenementen en voor recreatieve doeleinden, bijvoorbeeld door invulling van artikel 65 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Zo neen, waarom niet?
Nee. Ik ben van mening dat de bij vraag 3 genoemde regelgeving voldoende aanknopingspunten biedt om te kunnen optreden tegen misstanden.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg