Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA stapt niet in regering, maar blijft gaan voor staatshervorming (18/03/08)

De N-VA treedt niet toe tot de federale regering ondanks de uitdrukkelijke en herhaalde vragen daartoe. Het federaal regeerprogramma inzake de staatshervorming weegt daarvoor onvoldoende: er zijn geen garanties voor een grote staatshervorming én de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde is nog niet bezegeld. De N-VA blijft trouw aan haar beloftes aan de kiezer en stapt bijgevolg niet in de regering.

De N-VA blijft evenwel een fors pakket staatshervorming nastreven. Net daarom is de N-VA wél bereid op 22 maart aan kartelpartner CD&V en aan kopman Yves Leterme het vertrouwen te geven. De N-VA doet dat op basis van goede afspraken met CD&V (o.a. over de manier van samenwerken, het evalueren en de deadline) én na het hernieuwde engagement zoals geformuleerd door het CD&V-partijbureau vandaag: Het politiek bestuur bevestigde ook dat er tegen 15 juli een stevig tweede luik van de staatshervorming moet worden gerealiseerd. Het bestuur vraagt de partijleiding om samen met onze kartelpartner N-VA de onderhandelingen over meer bevoegdheden en meer verantwoordelijkheid voor de regio"s tot een goed einde te brengen. Dit is een cruciale voorwaarde om het werk van deze regering de komende jaren te kunnen verderzetten en er een succes van te maken. (persmededeling CD&V van vandaag 18 maart).

Ten opzichte van de interimregering Verhofstadt III is de situatie dus niet fundamenteel veranderd. Er is nog niet veel gerealiseerd. Opnieuw hebben we een regering die de grote communautaire knopen nog moet doorhakken. Zoals bij de vertrouwensstemming over de eerste interimregering zich één N-VA-Kamerlid onthouden heeft, zal ook nu één N-VA-Kamerlid zich onthouden bij de vertrouwensstemming. Om ervoor te zorgen dat dit signaal ook krachtig en eendrachtig als partij wordt gegeven, duidde het partijbestuur partijvoorzitter Bart De Wever aan als het Kamerlid dat zich zal onthouden bij de vertrouwensstemming.

In juli zullen alle leden van N-VA uitgenodigd worden om op een algemeen ledencongres een definitieve evaluatie te maken.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be