Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 28 februari 2008

Vrijwilligers gezocht voor veld-inventarisatie Stelling van Amsterdam

Wilt u meedoen met een veld-inventarisatie van de door mensen gemaakte of aangelegde landschapselementen van de Stelling van Amsterdam buiten de forten, zoals grenspalen, sluisjes, bunkers, munitieloodsen, nevenbatterijen, schansen, duikers enzovoorts? Landschap Noord-Holland zoekt vrijwilligers voor het inventariseren van dit soort kleine landschapselementen in de groene zone die de forten van de Stelling van Amsterdam met elkaar verbindt. Een groot deel van Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam wordt dit jaar verder in kaart gebracht. Een deel is in de afgelopen jaren al in kaart gebracht.

Het landschap in de groene zone rond de Stelling van Amsterdam kent vele waardevolle elementen: grenspalen, sluisjes, bunkers, munitieloodsen, nevenbatterijen, schansen, duikers en vele andere. Ze geven de streek een unieke, herkenbare uitstraling. Behalve de cultuurhistorische en landschappelijke waarden hebben deze elementen soms ook natuurwaarde. Sommige bieden voor vogels en kleine zoogdieren schuil- en broedplaatsen. Momenteel is te weinig bekend in welke staat deze elementen rond de Stelling van Amsterdam verkeren. Door gegevens te verzamelen kunnen de elementen beter worden behouden.

Landschap Noord-Holland wil dit voorjaar en deze zomer het gebied rond de plaatsen Uitgeest, Beverwijk, Velsen, Haarlem en Hoofddorp en zo verder tot Muiden in kaart brengen. De uitvoering start in maart en gebeurt net als vorig jaar door vrijwilligers. Zij gaan alleen of met z'n tweeën op stap met veldgids en verrekijker in de hand. De vrijwilligers registreren binnen een gebied per element de soort, ligging en onderhoudstoestand.

Meehelpen bij inventarisatie? Dat kan!

Lijkt het u leuk om mee te helpen met onze inventarisatie? Op dinsdagavond 18 maart vindt de instructiebijeenkomst plaats in Castricum. Wanneer u interesse heeft kunt u contact opnemen met Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland, 0251-66 22 52. U kunt ook een e-mail sturen: a.schaafsma@landschapnoordholland.nl. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u nadere informatie over plaats en tijdstip van de bijeenkomst.

Deze inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministeries van VROM en LNV, Programmabureau Stelling van Amsterdam van Provincie Noord-Holland, het VSBfonds en de Nationale Postcode Loterij.