Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Nationale Boomfeestdag

Op woensdag 19 maart wordt de Nationale Boomfeestdag gehouden. Op drie locaties in onze deelgemeente worden door vijf basisscholen uit zowel Kralingen als Crooswijk bomen geplant.

In de andere tien deelgemeenten worden op deze dag ook bomen aangeplant. In Rotterdam wordt het feestelijke startschot gegeven voor de aanplant van 2008 bomen in 2008. Met tal van festiviteiten en activiteiten krijgt de stad een groene impuls en wordt het belang van bomen en ander groen onder de aandacht van de jeugd gebracht.

Overschie: hoofdlocatie Boomfeestdag
De hoofdlocatie van de activiteiten van de Boomfeestdag is in Overschie. Tv-presentator Jochem van Gelder en zangeres Sandra Reemer presenteren er een programma met onder andere een musical, de finale van het nationale bomensongfestival en een kinderforum, waarbij kinderen vragen stellen over groen en milieu aan prominente gasten. In Overschie, waar bomen moesten wijken voor de aanleg van de Hoge Snelheidslijn (HSL) in Park Zestienhoven, gaan 750 kinderen uit groep zeven met elkaar 250 nieuwe bomen planten. Kinderen van groep 7 van de Rotterdamse basisscholen krijgen in het kader van de Nationale Boomfeestdag lesopdrachten rond bomen en groen. Voor de natuur- en milieucentra is educatiemateriaal ontwikkeld.

Ontstaan Boomfeestdag
In 1954 uitte de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, haar bezorgdheid over de ontbossing in veel landen, met als gevolg erosie en woestijnvorming. Om mensen bewuster te maken van de waarde van bomen werd een resolutie aangenomen, waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend "World Festival of Trees". Naar aanleiding hiervan richtte Staatsbosbeheer in 1956 in Nederland een comité op met als doel de belangstelling van het publiek voor bomen en bossen te vergroten, te beginnen bij de jeugd. Het plan ontstond om jaarlijks een Boomfeestdag te organiseren, waarbij kinderen hun eigen boom zouden planten. Op 10 april 1957 werd in Apeldoorn de eerste Boomfeestdag gevierd met 1.600 kinderen. Vijftig aar later is dat aantal uitgegroeid tot 100.000 kinderen in ruim 79% van alle Nederlandse gemeenten. Staatsbosbeheer is de moederorganisatie van de Stichting Nationale Boomfeestdag.