Ingezonden persbericht


Persbericht
Maart 2008

Minister Verburg luidt 52ste editie Nationale Boomfeestdag in

Stichting Nationale Boomfeestdag:"Schrikbarend weinig natuurkennis op Nederlandse basisscholen"

Woensdag 19 maart aanstaande luiden minister Gerda Verburg, burgemeester Ivo Opstelten en gevolmachtigde minister Paul Comenencia van de Nederlandse Antillen de 52ste editie van de Nationale Boomfeestdag in. Boven het feestelijke programma ­ met Rotterdam als gastheer ­ hangt een serieuze boodschap. "De gemiddeld 15 minuten per week die basisscholen nu besteden aan natuuronderwijs leiden tot veel te weinig kennis van de natuur om een gezonde leefomgeving te waarborgen in de nabije toekomst", zegt Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Ook vindt Derksen het beschamend dat Nederland zo veel bomen in derde wereldlanden laat aanplanten ter CO2-compensatie maar in Nederland zelf te weinig wordt gepland. "Het is van even groot belang om dat in ons eigen land te doen!"

De Boomfeestdag promoot het belang van goede biologielessen door met kinderen hun "eigen" bomen te planten. Ook is hiervoor de CO2-Bomenprijs in het leven geroepen. De prijs wordt gewonnen door de gemeente die de meeste kg CO2 per inwoner vastlegt door middel van het aanplanten van bomen op de Boomfeestdag. Minister Cramer heeft de CO2- Bomenprijs-2007 uitgereikt aan de gemeente Rheden. De Wolden en Uden zijn respectievelijk tweede en derde geworden.

Kids4Trees Songfestival groot succes
Dit jaar hebben zich ruim 150 scholen aangemeld voor deelname aan het Kids4Trees- Songfestival. Hoewel het pas 2 jaar bestaat een groot succes: kinderen kunnen stemmen via de site. De eerste dag resulteerde in 9000 bezoekers die een stem uitbrachten voor hun favoriete bomenlied. Inmiddels zijn er al meer dan 25.000 stemmen en loopt de teller door. De landelijke finale vindt plaats tijdens het programma van de Nationale Viering op 19 maart in Rotterdam en zal worden geopend door Luc uit de Gouden Kooi.

Programma en deelnemers Nationale Viering Boomfeestdag 19 maart De Nationale Viering start om 9.30 uur en wordt omlijst door de boskarakters van de Cirque du Soleil-show `Varekai'. De presentatie is in handen van Sandra Reemer en Jochem van Gelder. Rond 14.00 uur eindigt de Nationale Boomfeestdag 2008.

Dit jaar zullen 115.000 kinderen uit 350 gemeenten ruim 230.000 bomen planten op deze ene dag en daarmee gemiddeld 2,5 miljoen kg CO2 vastleggen tijdens de groei. In haar 52 jarige bestaan heeft de stichting reeds 10 miljoen bomen geplant, waardoor er naar schatting 120 miljoen kilogram CO2 opgenomen is.