Gemeente Enschede

Nationale Boomfeestdag 19 maart

Bomen hebben bescherming nodig; zeker in de stad. Want het blijkt maar al te vaak dat het makkelijker is om een boom te kappen dan een lantaarnpaal te verplaatsen. Onbegrijpelijk maar waar! En dat terwijl bomen belangrijk zijn voor een schone lucht. Ze kunnen erg oud worden, waardoor er dus generaties van kunnen genieten. NatuurEducatie van de gemeente Enschede organiseert op woensdag 19 maart samen met de Enschedese stadsdelen de Nationale Boomfeestdag op de basisscholen.

Boom zoekt kind
Dit is het thema van boomfeestdag 2008. Bomen hebben bescherming nodig en als ze die bescherming al van de jongere generatie kunnen krijgen is het in het beider belang. Bomen zijn dus op zoek naar beschermers en dat worden in 2008 de kinderen van Nederland! Kinderen zoeken of planten hun eigen BeschermBoom, ze adopteren hem, gaan hem beschrijven en onderzoeken, én zorgen ervoor dat hun BeschermBoom nog heel veel jaren kan blijven groeien. Bomen in woonwijken zorgen ervoor dat iedereen zich lekkerder en gezonder voelt: de lucht is schoner en bomen zorgen voor sfeer. Bomen zijn ecologisch van belang, maar ook economisch en sociaal: groene, bomenrijke wijken maken dat mensen meer contact met elkaar hebben en dat men er graag woont. Het probleem op dit moment is dat kinderen heel weinig natuur- en milieueducatie krijgen op school en ze komen veel te weinig buiten: kinderen zitten veel achter de computer, bewegen niet genoeg en leren hierdoor weinig over bomen en natuur.

Enschede doet mee
In Enschede doen meer dan 300 leerlingen mee aan Boomfeestdag met diverse activiteiten:
leerlingen van de Pr. Mauritsschool, Ariensschool, Gerardusschool en de Tender gaan bomen en struiken planten in de buurt van hun school. Is er geen geschikte plantplek? Ook dan kunnen scholen toch meedoen; bijvoorbeeld groep 8 van de Europaschool gaat meehelpen in het snoeionderhoud (Ruwenbos) en bij basisschool Drakensteijn aan de JPCoenstraat worden zelfs 2 beuken geplant op het schoolplein.

Jeugd4daagse Enschede
Van 17 tot en met 20 maart gaat de gemeente in gesprek met de Enschedese jeugd. Het thema "Energie en klimaat" staat centraal. De link tussen bomen en klimaat is snel gelegd: er zitten teveel broeikasgassen in de lucht die voor extra opwarming van de aarde zorgen. Bomen nemen juist broeikasgassen (kooldioxide) op en geven zuurstof af. Goed voor het klimaat dus: hoe meer bomen je plant, des te beter dat is voor het klimaat.
Leerlingen van groep 7B van basisschool de Tender hebben dit voorjaar gewerkt met een programma over duurzaamheid. Ze leveren deze week een extra bijdrage aan een beter klimaat door in het Wesselerbrinkpark bomen te planten. Vertegenwoordigers van de jeugd4daagse komen een kijken nemen en helpen een handje mee!

11 maart 2008