Gemeente Spijkenisse


Kinderen planten bomen tijdens Nationale Boomfeestdag woensdag 19 maart

12 maart 2008

Boomfeestdag 2008
Boom zoekt kind is dit jaar het thema van de Nationale Boomfeestdag. Een dag waar overal in Nederland kinderen bomen planten. Ook in Spijkenisse gaan circa 200 leerlingen van negen scholen aan de slag om op diverse plekken jonge bomen te planten.

Wethouder Jan Willem Mijnans, Maarten Alleblas van de Milieu Groep Spijkenisse en Herman Romein van de Bomenridders Spijkenisse verrichten de officiële aftrap om 10.00 uur in de buurt van de Sterrenwacht. Zij doen dit samen met leerlingen van groep 8 van basisschool De Wegwijzer in het zuidrandpark. Er worden negen duurzame bomen geplant. Verder worden deze dag op drie plaatsen ook klimaatbosjes aangeplant door verschillende scholen.

Wat zijn klimaatbosjes?
Klimaatbosjes bestaan uit drie walnotenbomen in een driehoeksvorm en zijn bedoeld als een symbool voor de grote compensatiebossen. Bomen binden CO2. In Oost-Europa en de tropen worden daarom al grote compensatiebossen aangelegd. Ook Nederland kan de vermindering van CO2 stimuleren. Ruimte voor enorme nieuwe bossen is hier niet, dus moet het op een andere manier. Landschapsbeheer Nederland en de provinciale landschappen bedachten daarom een inspirerende actie: het planten van honderden klimaatbosjes in het hele land. De gemeente Spijkenisse heeft ervoor gekozen een bosje in ieder rayon te planten; langs de Maaswijkweg, de Heemraadlaan en de Groene Kruisweg.

Groencompensatie
De gemeente plant zelf ook compensatiegroen voor de kap voor een benzinestation aan de Borgtweg. Zo zullen kinderen van basisschool De Horst samen met Stichting Natuur en Landschap Voorne-Putten en het rayon Bovenwijkse Voorzieningen aan de Malledijk 53 diverse bomen planten voor een bosplantsoen.

Verder gaan er nog vijf andere scholen op verschillende plaatsen aan de slag met het planten van bomen.

In het totaal komen er op 19 maart maar liefst 110 bomen bij. Het gaat om de volgende locaties:

* Korte Schenkeldijk - Meander - groep 8 (klimaatbosje)
* Krommedreef - Marimba - groep 8 (klimaatbosje)
* Groene kruisweg - Jan Campert (klimaatbosje)
* Singel Waterman - Paus Johannes - groep 8
* Koningin Julianaplein - Morgenster - groep 7/8
* Iepenlaan - MGR Bekkerschool - groep 8

* Sientje Mesdag-Van Houtenstraat - Maasoever - groep 7/8