Gemeente Heerenveen

Gemeente heerenveen doet mee aan Boomfeestdag op woensdag 19 maart

Op woensdag 19 maart aanstaande is het weer Nationale Boomfeestdag. Dit jaar is het de 51-ste keer dat deze dag wordt gevierd. De gemeente Heerenveen doet al jaren mee aan deze feestelijke manier om kinderen bij het groen in hun leefomgeving te betrekken.

Waarhet op Boomfeestdag natuurlijk om draait is het planten van bomen door kinderen. De Nationale Stichting Boomfeestdag heeft dit jaar als thema 'Boom zoekt Kind'.
In samenwerking met Landschapbeheer Friesland willen we dit jaar ook het fenomeen 'Klimaatbosje' in onze gemeente gestalte geven. Dit initiatief van Landschapbeheer Friesland moet ons prikkelen samen een vuist te maken tegen het klimaatprobleem. Klimaatbosjes bestaan uit minimaal drie walnotenbomen die in een driehoeksvorm zijn geplant. Ze staan symbool voor de grote compensatiebossen die in de tropen en Oost- Europa worden aangelegd voor het binden van kooldioxide (CO2), de grootste boosdoener als het gaat om het klimaatprobleem. In Nederland hebben we geen ruimte voor compensatiebossen, maar we kunnen wel ons best doen om minder CO2 te produceren, bijvoorbeeld door de auto vaker te laten staan en CO2- neutrale producten te kopen. De herkenbare klimaatbosjes moeten ons daartoe stimuleren.

Het lijkt ons leuk deze 2 items te combineren! In de groenstrook tussen de Uitvindersbuurt en de Rijksweg 32 is ruimte gevonden om 2 keer 3 walnotenbomen te planten. Kinderen van groep 1 en 2 van CBS 'De Wijngaard' in Oudeschoot planten, op 19 maart om 09.00 uur met behulp van wethouder Lykele Buwalda en het wijkteam van Piet Vaartjes, de 6 walnotenbomen.
Afbeelding 1