Gemeente Eemsmond


Bomen planten en fotograferen in Usquert
vrijdag 14 maart 2008

Op woensdag 19 maart 2008 is het Nationale Boomfeestdag. In de gemeente Eemsmond wordt deze dag gevierd in Usquert. Zo'n vijftig leerlingen van OBS Usquert gaan bomen en struiken planten in het dorp. De eerste twee bomen die worden geplant, krijgen een plek op het eigen schoolterrein. Hier plant wethouder Harrie Sienot als eerste met hulp van twee kinderen een kerspruim. Alle deelnemende kinderen worden door de gemeente uitgenodigd mee te doen aan de fotowedstrijd 'Kind zoekt boom, fotografeer de mooiste boom in Usquert'.

Tijdens de Boomfeestdag komen op drie plaatsen in Usquert nieuwe bomen en struiken. Na het planten van de twee bomen op het schoolterrein, gaan de kinderen elders aan de slag in het dorp. Aan de Streeksterweg planten ze vijf sierkersen en twee goudessen. De Burgemeester Geerlingstraat wordt opgefleurd met bijen- en vlinderstruiken en twee elzen. Medewerkers van het Gemeentebedrijf leiden alle activiteiten in goede banen.

Fotowedstrijd
Het thema van de Boomfeestdag 2008 is 'Boom zoekt kind'. De fotowedstrijd draait de rollen om: 'Kind zoekt boom'. De kinderen die hebben meegeholpen met het planten, zoeken in kleine groepjes naar de mooiste boom van Usquert. Ze kunnen de foto bij de gemeente inleveren mèt een verhaaltje waarom ze juist voor die ene boom hebben gekozen. Een driekoppige jury gaat de inzendingen beoordelen en twee winnaars aanwijzen.

Boomfeestdag
Elk jaar wordt Nationale Boomfeestdag gevierd. Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen, verspreid over het hele land. De Boomfeestdag wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met meer dan 400 gemeenten. Het uiteindelijke doel van deze dag is dat de kinderen het belang van bomen in de natuur inzien en zich ook later inzetten voor een groene, leefbare wereld.