Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

17-03-2008

Drug Smugglers on Drug Smuggling

Lezing van criminoloog Scott H. Decker

Op woensdag 19 maart presenteren de Faculteit Rechten van de Vrije Universiteit te Amsterdam en VU podium een Engelstalige lezing van de vermaarde Amerikaanse criminoloog Scott H. Decker. In deze lezing staat het boek Drug Smugglers on Drug Smuggling: Lessons from the Inside (with Margaret Townsend, Temple University Press, 2008) centraal. Het boek is het resultaat van een onderzoek gebaseerd op diepte interviews met 34 drugssmokkelaars. Zij werden benaderd in de Amerikaanse federal prisons, waar ze voor dit delict straffen uitzitten met een gemiddelde lengte van meer dan twintig jaar.

Alle geïnterviewden waren betrokken bij smokkel van grote hoeveelheden heroïne of cocaïne (gemiddeld 1.136 kilo). In de meeste gevallen ging het daarbij om grote partijen die in het Caribisch gebied werden overgeslagen voor vervoer per kleinere boot naar de Verenigde Staten. Mede vanwege de hoge winsten die zij in het vooruitzicht hadden, bleken de smokkelaars niet te worden afgeschrikt door de hoge strafmaat en evenmin waren ze bang om gepakt te worden door de autoriteiten.

De organisaties waar ze deel van uitmaakten, bleken geen verticale structuur te hebben; in plaats daarvan worden deze beschreven als gescheiden groepen van smokkelaars die weinig links hebben met elkaar. Het onderzoek toont aan dat de huidige Amerikaanse aanpak weinig effect sorteert.

Scott Decker is hoogleraar en directeur van de School of Criminology and Criminal Justice aan de Arizona State University. Naast belangrijke Crime Control beleidsstudies (onder andere van bendeprogramma's) staat een aantal zeer interessante kwalitatieve studies op zijn naam waarin daders een centrale plaats hebben. Zo is hij de auteur van een bekroonde etnografie over gangleden en hun families, Life in the Gang: Family, Friends and Violence, (met Derek Van Winkle, Cambridge University Press 1996) en schreef hij Burglars on the Job: Streetlife and Residential Burglary (met Richard Wright, Northeastern University Press 1994) en Armed Robbers in Action: Stickups and Streetlife Culture (met Richard Wright, Northeastern University Press 1997). Het recente boek over drugsmokkelaars sluit aan bij deze reeks.