Leefbaar Utrecht

Gezamenlijk persbericht Stadspartij Leefbaar Utrecht en Mooi Utrecht, 17 maart 2008

Jubileumbomen geplant op nationale boomfeestdag

Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan een bomenplantactie gehouden, in samenwerking met de provinciale partij Mooi Utrecht. Bewoners van de gemeente Utrecht zijn door beide partijen in de gelegenheid gesteld om plekken aan te wijzen waar volgens hen een nieuwe boom zou moeten komen. In totaal zijn er tien bomen beschikbaar gesteld, waarvan er de komende week zeven geplant worden.

Volgende week woensdag 19 maart ­ de nationale boomfeestdag - is het dan zover: In de vroege ochtend worden zeven (van de tien) bomen opgehaald bij Het Bomencentrum Nederland in Baarn. In overleg met de gemeente zijn op dit moment zeven van de door bewoners aangedragen plekken geschikt bevonden om een boom te planten. Een aantal plekken is helaas afgevallen omdat er kabels of rioolbuizen in de grond liggen. Voor deze plekken gaat Stadspartij Leefbaar Utrecht een gevelplantactie organiseren.

Boomplantlocaties en tijdstippen

De locatie die op woensdag 19 maart een boom krijgt is:
- 14.00 uur, binnentuin Cleopatradreef / Jeanne D'Arcdreef (Overvecht): notenboom (Juglans regia).

Op donderdag 20 maart worden geplant (tijd nog niet bekend):
- Makassarstraat (Lombok): sierkers (Prunus sargentii "Charles Sargent").
- de Langerakbaan (Leidsche Rijn, 2 stuks): haagbeuken (Carpinus belutis).

Op vrijdag 21 maart:

- 15.00 uur, Meentpark (De Meern): sierkers (Prunus sargentii "Charles Sargent").

Op dinsdag 25 maart (tijd nog niet bekend) :

- het Zocherpark (Binnenstad): sierappel (Malus Red Sentinel).
- het Griftpark (Noordoost), nabij ingang speeltuin: roze Acacia (Robinia hispida Rosea).

Aangezien begin april het boomplantseizoen eindigt, is besloten de resterende drie bomen te bewaren voor het najaar. Vanaf november kan er weer geplant worden. Eén van de straten die voor één van de resterende bomen in aanmerking komt, is de Griftstraat in Wittevrouwen. Ook hier moet eerst een onderzoek gedaan worden naar de ondergrondse bekabeling.

Geveltuinactie in Noordeindestraat
Ook de bewoners van de Noordeindestraat in Hoograven hadden hun straat aangemeld voor
1 á 2 bomen. Helaas is daar tussen de bekabeling geen plek meer voor een boom. Stadspartij Leefbaar Utrecht wil hier ­ samen met de bewoners ­ een geveltuinactie houden. Binnenkort ontvangen de bewoners van de Noordeindestraat een formulier waarop zij een gevelplant kunnen uitzoeken. Het planten gebeurt vervolgens op een woensdagmiddag.

einde persbericht