RTL Group

Humberto Tan ervaart schrijnende situatie in het Afrikaanse Congo

Woensdag in Aperitivo:

Presentator Humberto Tan reisde onlangs voor hulporganisatie het Rode Kuis af naar de Democratische Republiek Congo. Het onafhankelijke Afrikaanse land wordt al meer dan tien jaar geteisterd door etnisch geweld. Sinds het uitbreken van de oorlog in 1998 zijn bijna vier miljoen mensen omgekomen van de honger, als gevolg van ziekten of door oorlogsgeweld. Congo was voor mij een stap in het onbekende. Een land dat continue op de rand van een conflict leeft. Onder die omstandigheden doet het Rode Kruis fantastisch werk, aldus Humberto. Woensdag 19 maart is Tan te gast in het RTL 4-programma Aperitivo om alles over zijn ervaringen in het centraal Afrikaanse land te vertellen. Het programma staat in het teken van tracing, het opsporen van vermiste familieleden door het Rode Kruis en heeft als doel de kijkers bewust te maken van de schrijnende situatie aldaar.

Onder de meest chaotische omstandigheden probeert het Rode Kruis mensen die elkaar kwijt zijn geraakt, als gevolg van oorlog of tijdens een natuurramp, te registreren, traceren en te herenigen. Humberto Tan bezocht onder andere de grensplaats Goma, bekend van de vluchtelingenkampen en het etnische geweld. Nog geen veertig kilometer daar vandaan werd nog gevochten door een ratjetoe aan legers, vertelt Tan. Hij heeft tijdens zijn aanwezigheid enkele zeer bijzondere familieherenigingen meegemaakt. De eerste hereniging was met de 10-jarige Efra, de 8-jarige Jonathan en de 12-jarige Eritjee. Deze kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt tijdens de oorlog in 2000 en zijn sindsdien opgevangen door pleeggezinnen, totdat het Rode Kruis hun familie wist te traceren en een hereniging realiseerde.

Het Rode Kruis praat met de strijdende partijen en benadrukt het belang van het internationale humanitaire oorlogsrecht. Op die manier hoopt het Rode Kruis de schendingen van de mensenrechten tegen te gaan en toegang te krijgen tot de slachtoffers. De hulporganisatie verzorgt zieken en gewonden, biedt onderdak en geeft voedselhulp aan de getroffenen van het conflict. Ze zijn in staat familieleden te herenigen en het contact tussen mensen te herstellen. Ook het ontwapenen van kindsoldaten en het herenigen van kindsoldaten met hun familie behoort tot de kerntaken van het Rode Kruis in de Democratische Republiek Congo.

Uitzending: woensdag 19 maart, tussen 16.30 en 17.00 uur bij RTL 4.

Website: rtl.nl/aperitivo

---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie over Aperitivo kunt u contact opnemen met Susanne Kolfschoten, RTL Nederland Communicatie via tel. (035) 6718 878 of susanne.kolfschoten@rtl.nl. U kunt daarnaast ook onze website www.pressroomrtlnederland.nl bezoeken. Fotos zijn op te vragen via mediadocumentatie@rtl.nl of via tel: (035) 67188553. Voor meer informatie over de reis van Humberto Tan naar de Democratische Republiek Congo kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van het Rode Kruis, Sebastien Kraaijeveld, tel: 06-51525111.