Gemeente Dordrecht


Persbericht

52e Nationale Boomfeestdag op Joke Smit-erf

Honderd kinderen planten bomen

In Dordrecht is het Joke Smit-erf in Stadspolder dit jaar het toneel van de Boomfeestdag. Samen met honderd leerlingen uit groep 8 van de basisscholen De Griffioen en de Oranje Nassau plant wethouder D. A. van Steensel van Milieu op woensdag 19 maart bomen en heesters op het Joke Smit-erf in Stadspolder. Het is in het kader van de 52e Nationale Boomfeestdag. Het thema is dit jaar 'Boom zoekt kind'.

Gekozen is voor het Joke Smit-erf, omdat hier onlangs een herbestratings-en ophogingsproject is afgerond. De bewoners van het Joke Smit-erf hebben meegedacht over de nieuwe inrichting van hun woonomgeving. Op de Boomfeestdag planten de kinderen bomen en struiken tussen de huizen waar het groen vanwege de herbestrating gerooid moest worden. Dat was noodzakelijk omdat de grond met 25 cm is opgehoogd. Alle bomen en struiken die geplant zijn bloeien en sommige krijgen vruchten. Het Joke Smit-erf wordt hiermee kleuriger en ook voor vogels en vlinders aantrekkelijk. De Boomfeestdag in Dordrecht wordt elk jaar georganiseerd door sector Stadsbeheer en Weizigt Natuur- en Milieucentrum.

Boom zoekt kind
Bomen en heesters zorgen in woonwijken voor een gezond gevoel. Kinderen zitten tegenwoordig vaker achter de computer. Ze komen minder vaak buiten en weten hierdoor minder over bomen en natuur dan vroeger, bijvoorbeeld het verschil tussen een berk of een eik. Bomen zijn belangrijk en daarom is het een pluspunt als de jonge generatie zich over onze bomen ontfermt. Dit jaar bestaat de Vlinderstichting 25 jaar en daarom wordt dit jaar in Dordrecht ook een groot aantal vlinderstruiken geplant en is ook aandacht voor 'Trees for Travel.'

Doel
Door het planten van bomen leveren kinderen een bijdrage aan het terugdringen van CO'-uitstoot. De scholieren kregen eerder een lespakket over bomen. Ieder jaar organiseert de Stichting Nationale Boomfeestdag deze landelijke dag waaraan vierhonderd gemeenten meedoen. De stichting wil kinderen en volwassenen op een positieve manier de waarde en het belang van een gezonde, groene natuur laten inzien.

Betrokkenheid bedrijfsleven
CO'-uitstoot staat nu in de belangstelling. Veel bedrijven hechten aan investeren in groen. Volvo Nederland is een van de sponsors van de Nationale Boomfeestdag. De Dordtse dealer sponsort dit jaar ook een aantal bomen.




Gemeente Dordrecht