Gemeente Capelle a/d IJssel

Werken aan een kloppend Stadshart

Het centrum van Capelle aan den IJssel moet een echt Stadshart worden. Dat is de ambitie van drie partijen: de gemeente en de twee vastgoedeigenaren van het centrum, Unibail Rodamco, en Van der Vorm Vastgoed B.V. In 2005 tekenden zij gezamenlijk voor het Masterplan. Daarin staan de ideeën over het centrum. Die zijn eind 2005 aan geïnteresseerden gepresenteerd. Sinds die tijd overleggen de partijen intensief om het plan uit te werken. De ideeën moeten namelijk omgezet worden in een plan dat we ook echt kunnen uitvoeren. Voordat het zo ver is wordt natuurlijk ook weer aan u gevraagd wat u er van vindt. Rond de zomer hoort u meer van ons.

Een kloppend Stadshart

Het huidige stadscentrum bestaat al een tijdje. Daarom is het goed om het centrum eens goed op te knappen. De wens is om van het winkelcentrum De Koperwiek en haar omgeving een kloppend Stadshart te maken
waar je graag wil zijn,

dat een visitekaartje is voor de stad en alle inwoners,

om mensen te ontmoeten,

waar activiteiten plaatsvinden,

met veel leuke en goede winkels,

voor horeca en cultuur,

waar je wilt wonen.

De plannen

Om al die ambities waar te maken moet er heel wat gebeuren. De plannen richten zich nu op vier onderdelen. Deze zijn:

* het opknappen van de buitenruimte;

* het vernieuwen en uitbreiden van het winkelcentrum;
* genoeg parkeerplaatsen voor bezoekers en bewoners en een goede bereikbaarheid creëren;

* en het bouwen van nieuwe woningen.

Buiten

De uitstraling van het centrum verbetert. Aan de buitenzijde van het centrum zijn nu op veel plaatsen de achterkanten van winkels en parkeerplaatsen te zien. Het is de bedoeling hier meer leven te krijgen. Kale stenen muren worden etalages waar iets te zien is. Ook daar wordt het prettig lopen en kijken. Ook het Stadsplein krijgt een nieuwe indeling. Het plein moet een gezellig verblijfsgebied worden met terrassen, bankjes, groen en mogelijk water. Een prima plek voor de markt en evenementen.

Winkelcentrum

De binnenzijde van het overdekte winkelcentrum krijgt een flinke opknapbeurt. Nagedacht wordt over nieuwe gevels, overkappingen en op plaatsen nieuwe looproutes. De indeling gaat op plaatsen wijzigen en ook komt er meer ruimte voor winkels en horeca.

De huidige Albert Heijn en de Super De Boer krijgen beide een grotere en mooiere winkel. In het midden van het centrum komt nog een derde grote winkel in de non-foodsector. Welk bedrijf is nog niet bekend.

Parkeren en verkeer

Op dit moment is het op de drukke tijden zoals op marktdagen en zaterdagmiddag al vaak moeilijk om een parkeerplek te vinden. Wanneer het winkelcentrum groter wordt en er ook nog woningen bijkomen, moeten er ook meer parkeerplaatsen komen. Ook de bereikbaarheid van het centrum heeft de aandacht.

Woningen

Om de levendigheid in het centrum te vergroten en tegemoet te komen aan een behoefte om te wonen in het centrum komen in het nieuwe Stadshart nieuwe koop en huurwoningen met parkeerplekken.

Wat is uw mening?

Zoals al vermeld overleggen de partijen intensief met elkaar om het plan uit te werken. Dit moet leiden tot een samenwerkingsovereenkomst. De ideeën moeten namelijk omgezet worden in een plan dat op alle fronten haalbaar is. Daar worden achter de schermen allerlei studies voor verricht. Denk aan geluidsmetingen, volumestudies, parkeeroplossingen enzovoort. Streven is dat wij rond de zomer de plannen van het centrumgebied aan u als bewoner of ondernemer kunnen presenteren. Uw reactie hierop wordt gewaardeerd. We kijken serieus of de reacties kunnen worden meegenomen in het definitieve plan.

Op het moment dat de centrumplannen gereed zijn informeren wij u daarover.