Gemeente Beuningen


Gevonden en vermiste zwerfdieren
De gemeente is verplicht zorg te dragen voor de opvang en verzorging van gevonden zwerfdieren. Het gaat hierbij om dieren waarvan redelijkerwijs het vermoeden bestaat dat deze een eigenaar heeft.

Samenwerking Dierenambulance
Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 11 maart 2008 besloten zich aan te sluiten bij een samenwerkingsverband tussen gemeente Nijmegen en een aantal andere omliggende gemeenten die vallen onder Politie Gelderland Zuid. Deze gemeentes hebben de Dierenambulance Nijmegen en omgeving (DAN) formeel aangewezen als aangiftepunt voor gevonden dieren. Aangifte hoeft daardoor niet meer plaats te vinden bij de politie of gemeente. De afspraken met de DAN zijn vastgelegd in een overeenkomst en een `protocol gevonden en vermiste dieren voor de Gemeente Beuningen'. De overeenkomst en het protocol treden in werking per 1 april 2008 en gelden tot 1 januari 2011.

Aangifte gevonden zwerfdieren
Een vinder van een zwerfdier is verplicht hiervan zo snel mogelijk aangifte te doen. Wanneer u een zwerfdier vindt in de gemeente Beuningen kunt u aangifte doen bij het centrale meldpunt van de DAN op tel. 024-3550222. De DAN draagt zorgt voor het ophalen van het dier en regelt een opvangplek. De DAN is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Opvang zwerfdieren
Honden en katten worden door de DAN naar het dierentehuis de Mère te Balgoij gebracht. Overige gevonden zwerfdieren worden door de DAN zelf opgevangen of worden ergens anders ondergebracht. Als het gevonden dier na twee weken niet door de eigenaar is opgehaald, krijgt de dierenopvang het dier in eigendom. Het dier mag dan aan een ander worden verkocht of weggegeven.

Vermiste dieren
Bij vermissing van uw huisdier kunt u ook bellen met de DAN (tel. 024-3550222). Of kijk op de website van de DAN: www.dierenambulancenijmegen.nl. De DAN houdt een systeem bij van gevonden en vermiste huisdieren. De gevonden en vermiste huisdieren worden zo snel mogelijk op de website van de DAN geplaatst.

Overleden zwerfdieren
De DAN draagt ook zorg voor het ophalen en het gedurende 14 dagen bewaren van dood aangetroffen honden en katten. Dit biedt de eigenaar de mogelijkheid om bij de DAN het dier te identificeren, afscheid te nemen en/of mee te nemen. Overige overleden (zwerf)dieren die op de openbare weg worden aangetroffen, kunnen 24 uur per dag worden gemeld bij de gemeente Beuningen via de gemeentelijke servicelijn, 024-6780876.