Ingezonden persbericht


Persbericht

Alkmaar, 19 maart 2008

Voetballen doe je samen, thema avond een succes.

Afgelopen maandag 17 maart 2008 heeft er bij Alkmaarsche Boys een thema avond plaatsgevonden over het onderwerp "Voetballen doe je samen". Hiermee werd een aanzet gegeven over hoe ga je met elkaar als voetbalverenigingen om en hoe ga je om met wat er op en om het veld met elkaar gebeurd. Denk hierbij aan de promotiefilm van de KNVB.Tijdens de avond waren er inleidingen van Mark Nijholt - jeugdcoordinator van Alkmaarsche Boys, Paul Bollen - verenigingsmanager bij het sportbureau Alkmaar, Mar Schuringa - projektleider KNVB en Jorrit Smit - verenigingsondersteuner KNVB.

Doel van de avond.
Het doel van de avond was om in gesprek met elkaar te komen. Het gebeurd maar al te vaak dat het plezier van het voetballen wordt bedorven door vooroordelen, door misverstanden, verkeerde emoties en niet goed inspelen op situaties. Alkmaarsche Boys is hier intern mee bezig en hebben een reglement opgesteld. Maar Alkmaarsche Boys kan het niet alleen. Hier hebben ze de andere voetbalverenigingen uit Alkmaar en omstreken voor nodig. Dat er voor dit onderwerp veel belangstelling bestaat bleek wel uit de opkomst. Er waren 19 voetbalverenigingen met 1 of meerdere vertegenwoordigers aanwezig. Alle 7 Alkmaarse voetbalverenigingen en vertegenwoordigers uit Heerhugowaard, Castricum, Bergen enz. Verder was er een vertegenwoordiging van het bureau discriminatiezaken, de sportraad Alkmaar, het sportbureau Alkmaar en de KNVB. De inhoud van de avond.
Na de koffie en gebak ( met logo van Alkmaarsche Boys) en de inleiding van Michiel Kuipers, vice voorzitter van Alkmaarsche Boys heeft Mark Nijholt uitleg gegeven over het doel van de avond. Dat er snel sprake van misverstanden zijn op en om de velden bleek uit een luister en doorgeef oefening. No 1 leest 5 zinnen en geeft het aan zijn buurman door. Bij no 30 blijkt er een totaal ander verhaal uit te komen. Hoe voor de hand liggend ook, het was wel direct duidelijk waar het fout kan gaan. Paul Bollen heeft namens het sportbureau Alkmaar als verenigingsmanager uitleg gegeven hoe de aanzetten vanuit de gemeente Alkmaar worden gegeven en wie waar voor verantwoordelijk is. Verder heeft hij uitleg gegeven hoe verenigingen intern hun beleid ten aanzien van waarden en normen kunnen implementeren, met name t.a.v. consequent handelen, continuïteit bewaken en evalueren. Als derde heeft Mar Schuringa als projektleider waarden en normen van de KNVB uitleg gegeven over het beleid van de KNVB in deze en hoe er modules zijn die bij de voetbalverenigingen kunnen worden uitgevoerd. Naast het lik op stuk beleid zal je als KNVB ook handvatten moeten geven hoe een voetbalvereniging de cultuur kan veranderen. Na een korte pauze heeft de KNVB de discussie geleid over een stelling. Deze discussie was levendig en na een 45 minuten bleek dat er sprake van herkenning en saamhorigheid was ontstaan. De afspraak is om aan deze avond (dit was een 1e aanzet) een vervolg te geven. Dit vervolg zal moeten leiden tot het komen van een gezamenlijk convenant. Dat zal dit jaar nog zijn beslag moeten krijgen.

Reacties van de aanwezigen.
De reacties waren unaniem goed te noemen. Alle voetbalverenigingen die aanwezig waren hebben aan de discussie deel genomen. Zij willen dat er een vervolg komt en het liefst met een ondertekening van een convenant. Het probleem zal niet een twee drie worden opgelost, maar met dit ( volgens de KNVB) unieke initiatief in Nederland is in ieder geval een start gemaakt. Deze verenigingen zijn op de hoogte en zullen de boodschap terugkoppelen naar hun eigen vereniging. Dat is een start! Veel aanwezigen hebben het regelement van Alkmaarsche Boys meegenomen, afspraken met de KNVB gemaakt en contact gelegd met bureau discriminatiezaken.

Volgende doel:
Komen tot een convenant, waarin de intentie wordt vastgelegd dat er bij iedere vereniging zowel intern als naar buiten een beleid komt om het voetballen op de velden plezieriger, sportiever te houden en te krijgen. Want voetballen doe je samen.

Einde persbericht


Ingezonden persbericht