Bond tegen het Vloeken

Bond tegen het vloeken verzorgt fors meer gastlessen

Het scholenwerk van de Bond tegen het vloeken is fors uitgebreid in het afgelopen jaar. Graag voert de Bond ook meer campagnes uit. Daar is een toename van de inkomsten voor nodig. Daarom zet de Bond donateurwerving centraal in zijn jongste nieuwsbrief.

De taal verruwt. De jaarlijkse Vloekmonitor wijst uit dat het taalgebruik op televisie snel grover wordt en het opinieonderzoek Vloeken in Nederland wees vorig jaar uit dat ook in de samenleving steeds meer gevloekt wordt. Dat het thema leeft en het draagvlak voor aanpak ook toeneemt, constateert de Bond onder meer uit de snelle groei van het aantal aanvragen van gastlessen over ruwe taal. Een toename van circa 500 in 2006 naar circa 700 in 2007. Kranten terughoudend
In de nieuwsbrief maakt de Bond ook melding van de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat kranten terughoudend zijn met het citeren van vloeken. Maar vaak gaat het om een gentlemens agreement. In een brief aan de hoofdredacties deed de Bond de suggestie de veelal ongeschreven regels op schrift te stellen.

Voorheen leverde de Bond vrijwel alleen aan amateurvoetbalclubs borden met de slogan Een vloek mist ieder doel. Dat is veranderd, meldt de nieuwsbrief. Een foto toont het bord (6x1m.) dat Willem ll recent plaatste .

CU-fractievoorzitter Arie Slob in de rubriek Bellen met: Taalverruwing ga je het beste tegen door mensen direct met hun woorden te confronteren, zoals onze Kamervoorzitter Gerdi Verbeet doet. Maar ook voor ons geldt dat we de buurman of collega prima kunnen vragen iets minder grof te zijn.


---

___________

Graag geven wij u meer info. U kunt contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), tel: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl