Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Arboretum Trompenburg 150 jaar!

Dit jaar bestaat de tuin in het Arboretum Trompenburg 150 jaar. In dit artikel een overzicht van hoe het allemaal begon, en waarom deze tuin zo mateloos populair is.

Het huidige Arboretum Trompenburg is ontstaan door samenvoeging van een voormalige Kralingse buitenplaats, diverse percelen weiland en een aantal aangrenzende tuinen.In 1825 bouwde Hendrik Wachter "Huize Zomerlust" aan de Lage- of Honingerdijk. Hij gebruikte het huis als weekend-en zomerverblijf en liet de tuin achter het huis aanleggen in de toen in de mode zijnde Engelse landschapsstijl. In 1857 vestigde de familie van Hoey Smith zich op buitenplaats Zomerlust. Het bezit werd uitgebreid met enkele percelen weiland en in ca. 1870 omgedoopt tot Trompenburg. De naam Trompenburg kwam van een andere buitenplaats, ook in bezit van James Smith, waarvan het huis in 1833 gesloopt was.

Veel vrijwilligers
In 1958 werd Arboretum Trompenburg ondergebracht in Stichting Arboretum Trompenburg. De tuin is sindsdien dagelijks geopend voor publiek. Het beheer is in handen van Gert Fortgens die in 1995 werd aangesteld als directeur. Met de ingebruikname van het entreepaviljoen in 1996 brak een nieuwe periode aan. De bezoeker wordt nu ontvangen door één van de vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de mooiste tuin van Rotterdam. Er kan een kopje koffie gedronken en een krantje gelezen worden. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals bv. de maandelijkse themawandelingen, de halfjaarlijkse Plantendagen en de studiedagen.

Rust in de wereldstad
Arboretum Trompenburg wordt wereldwijd gewaardeerd door plantenkenners en plantenliefhebbers en wordt dagelijks bezocht door wandelaars, op zoek naar rust in de wereldstad Rotterdam.
Er is een fantastische collectie bomen en struiken, maar ook duizenden vaste planten, bollen en knollen. Alle planten zijn voorzien van een naambordje met daarop de wetenschappelijke naam en het land van herkomst.Arboretum Trompenburg is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen en herbergt de nationale referentiecollecties eik, beuk, hulst en hosta. In de kas kunt u genieten van een bijzondere collectie cactussen en vetplanten. Voor meer informatie, kijk op www.trompenburg.nl

Arboretum Trompenburg; de mooiste tuin van Rotterdam