CDA

"Op naar één laptop per kind in ontwikkelingslanden"

Ljubljana - CDA-europarlementariër Maria Martens heeft tijdens de ACP-EU Parlementaire Vergadering (JPA) in Ljubljana, Slovenië, opgeroepen om kinderen aan computers te helpen.

Maria Martens, Ljubljana, 18/03/2008

Maria Martens "Met één laptop per kind krijgt een generatie kansarme kinderen kans de armoede te ontstijgen." Dit blijkt nu haalbaar door speciaal voor dit doel ontwikkelde laptops die ontworpen zijn om zelf te leren en te communiceren. Maria Martens organiseerde met een Engelse collega een perspresentatie van de laptops tijdens de bijeenkomst.

Martens: "Het zou toch geweldig zijn als alle kinderen in ontwikkelingslanden de beschikking krijgen over een laptop, om ze spelenderwijs toegang te geven tot schoolboeken en communicatiemogelijkheden." Deze wens wordt haalbaar met de nieuw ontwikkelde laptops. De laptops zijn zonder winstoogmerk ontwikkeld door het prestigieuze Massachussets Institute of Technology (MIT). Ze zijn stoot- en watervast en kosten 140 Euro per stuk

Er zijn momenteel 950 miljoen kinderen tussen de 6 en 12 jaar in de ontwikkelingslanden, waarvan er 93 miljoen geen onderwijs volgen. Via de laptops kunnen de kinderen toegang tot schoolboeken, lesmateriaal en educatieve programma's krijgen.

Peru en Colombia hebben al groot ingekocht bij MIT. Ook private organisaties en steden zijn betrokken. Martens: "Veel mensen willen kansarme kinderen helpen maar zien vaak op tegen de bureaucratie van hulporganisaties. Dit is anders. Je koopt een computer, je helpt een kind. Het komt aan en heeft direct impact"

Aanwezige parlementariërs uit Afrika, de Cariben en het Pacifisch gebied hebben enthousiast gereageerd. "Iedereen ziet het potentieel. Nu komt het erop aan dat het internationaal opgepakt wordt door regeringen en hulporganisaties", aldus Martens.

Maria Martens: Lid van het Europees Parlement, voorzitter van de CDA delegatie

---