Gemeente Barneveld


Gemeente Barneveld verhaalt kosten oud & nieuw op daders

De gemeente Barneveld heeft de kosten van de oud- en nieuwviering vastgesteld. Deze kosten bedragen 71.550,-, tienduizend euro méér dan na de vorige jaarwisseling.

Het merendeel van de kosten houdt verband met vernielingen in de weken voorafgaande aan de jaarwisseling en betreffen vernielingen van verkeersborden en straatmeubilair door vuurwerk. Een tweetal daders van vernielingen is door de politie aangehouden. De schade die zij hebben veroorzaakt, wordt door de gemeente op hen verhaald.

Ondanks de ongeregeldheden op oudejaarsmiddag en de kosten, spreekt de gemeente Barneveld in de evaluatie van de jaarwisseling van een in het algemeen rustig verlopen jaarwisseling. Voorafgaande aan de jaarwisseling heeft de gemeente met verschillende organisaties afspraken gemaakt. Ook werd voor het eerst een geslaagd nieuwjaarsfeest in de Markthal georganiseerd. Daarnaast werden elders in de gemeente feesten en/of andere activiteiten georganiseerd. Er hebben zich nergens incidenten voorgedaan. Er was integendeel sprake van een ontspannen en gezellige sfeer.

Churchillstraat

Op oudejaarsmiddag ging het mis op de Churchillstraat in de omgeving van de Lijsterhof. Tot en met het begin van oudejaarsavond werden vernielingen aangericht en werden politie en brandweer belemmerd in de uitoefening van de werkzaamheden. Het onderzoek naar daders is op dit moment nog steeds gaande. De gemeente Barneveld gaat ook hier alle gemaakte kosten op de daders verhalen.

Samenwerking en overleg

De gemeente Barneveld concludeert in de evaluatienotitie, dat het vroegtijdig integraal overleggen met de betrokkenen, waaronder de organisatoren, zijn vruchten heeft afgeworpen. De gemeente zet deze aanpak ook met het oog op komende jaarwisselingen voort. Mutatiedatum 19/03/2008