Gemeente Hengelo

Actueel

Veldwijk Noord kloppend hart Berflo Es na wijkvernieuwing

Hengelo, 18 maart 2008

Veldwijk Noord kloppend hart Berflo Es na wijkvernieuwing

Voor Veldwijk Noord is recent de concept-nota van uitgangspunten (cnvu) afgerond. De nota geeft aan hoe Veldwijk Noord er na de wijkvernieuwing uit komt te zien. De vernieuwing van Veldwijk Noord maakt onderdeel uit van de vernieuwing van de totale Berflo Es. Levendigheid en variatie zijn de belangrijkste elementen van de vernieuwing. In Veldwijk Noord komt een grote variatie aan woningen. De voorzieningen maken de wijk straks compleet. Het wordt het kloppend hart van de Berflo Es met nieuwe voorzieningen op het gebied van onderwijs, zorg, welzijn, sport en winkelen. De cnvu betekent een uitbreiding van het plangebied ten opzichte van de samenwerkingsovereenkomst uit 2006. Het plangebied is vergroot met het voormalige waterwingebied aan de Kuipersdijk en de omgeving van het FBK stadion.

Burgemeester en wethouders van Hengelo hebben op 18 maart jl. ingestemd met de concept- nota van uitgangspunten Veldwijk Noord. In de nota staat wat er in het plangebied Veldwijk Noord gaat gebeuren en hoe het gebied er in grote lijnen uit komt te zien. De cnvu is de basis voor het stedenbouwkundig ontwerp en het bestemmingsplan. De nota is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met St. Joseph Wonen en HBS Ons Belang, de mede ondertekenaars van de samenwerkingsovereenkomst in maart 2006. De wijkvernieuwing in de Berflo Es is inmiddels in de buurten Berflo Es Zuid en Veldwijk Zuid in volle gang. Veldwijk Noord is het derde en laatste deelgebied. Doel van de wijkvernieuwing is een mooie, leefbare en veilige wijk creëren waar mensen hun hele leven prettig kunnen wonen.

Fasering

Omdat er zoveel gaat gebeuren in Veldwijk Noord gebeurt de vernieuwing in twee fases.

Fase 2007 tot 2012

* slopen van de woningen Achmeacomplex;

* slopen woningen en winkels Olympiacomplex;
* bouw van circa 370 woningen;

* realisatie van onder meer een brede school, een buurtwinkelcentrum en een multifunctionele accommodatie (dienstencentrum).

Fase 2012 tot 2018

Het noordelijke en zuidelijke deel van Veldwijk Noord worden tussen 2012 en 2018 vernieuwd. Wanneer precies welke straten worden aangepakt is nog niet bepaald. Voor de bewoners met een vast huurcontract gaat in ieder geval minimaal een jaar voor de start van de sloop of renovatie van de woning een sociaal plan in. Hierin zijn de rechten en plichten vastgelegd. Zo hebben bewoners met een vast huurcontract recht op een gelijkwaardige andere woning en een verhuiskostenvergoeding.

Slopen en renoveren

In Veldwijk Noord staan veel dezelfde woningen. De woningen zijn klein, gehorig en over het algemeen slecht geïsoleerd. In de flats ontbreekt een lift. Daarbij komt dat mensen steeds meer eisen stellen aan de kwaliteit van een woning en de woonomgeving. Daardoor zal het aanbod van kleine huurwoningen in Veldwijk Noord op termijn de vraag overtreffen. Dat is de reden dat voor het merendeel van de woningen gekozen is voor sloop. Ruim 100 woningen in het zuiden van de buurt vormen een speciale categorie. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze woningen aanknopingspunten bieden voor renovatie en samenvoeging. Tussen nu en 2012 beslist St. Joseph Wonen definitief over sloop of renovatie in dit deelgebied. Bewoners horen minimaal twee jaar van te voren wanneer hun woning gerenoveerd of gesloopt wordt.

Voorzieningen

De drie bestaande basisscholen in de Berflo Es (Paus Joannes XXIII, De Wingerd en De Waarbeekschool) willen gezamenlijk met de st. Kinderopvang Esrein en de Ver. Peuterspeelzalen Hengelo (VSPH) verder als één Brede School in het voormalige waterwingebied. De activiteiten van onder andere het buurthuiswerk, Carint, Scala, de apotheek Berflo Es e.a. worden in een nieuwe, multifunctionele accommodatie (mfa) ondergebracht. Voor de Brede School en het mfa zijn inmiddels intentieovereenkomsten met alle partners getekend. Voorts is er een woonzorgprogramma in de maak waarin diverse vormen van verzorgd, beschermd en begeleid wonen opgezet worden en rondom het FBK-stadion ontstaan maatschappelijke en commerciële sportactiviteiten. Een nieuw buurtwinkelcentrum moet Veldwijk Noord tot het kloppend hart van de Berflo Es laten uitgroeien.

Wonen

In Veldwijk Noord komen overwegend grondgebonden woningen. van eengezinswoningen tot vrijstaande huizen. Maar ook aantrekkelijke appartementen en comfortabele zorgwoningen. De wijk dient zo ook voor nieuwe bewoners aantrekkelijk te worden. Appartementen moeten meerwaarde hebben op het gebied van zorg, locatie of woon-werkmogelijkheden. De gemeente en St. Joseph Wonen willen een onderscheidend en concurrerend woningbouwprogramma realiseren dat past bij de Berflo Es. Het Hengelose Type is de drager van Veldwijk Noord. Dit type is geïnspireerd op de met de kruiwagen om het huis typologie in de Berflo Es Noord en de Afrikaanderbuurt in Hengelo. Het nieuwe woningaanbod in Veldwijk Noord brengt het aandeel sociale huurwoningen in Berflo Es in de richting van het Hengelose gemiddelde. De eenzijdigheid van de huidige woningvoorraad (het overschot aan portieketagewoningen van matige kwaliteit) wordt hiermee doorbroken. Het aandeel sociale huur en zorgwoningen blijft voldoen aan de afspraken tussen gemeente en woningcorporaties: circa 30%.

Vervolg

Nu het college heeft ingestemd met de nota zal deze op 1 april 2008 behandeld worden in de commissie Fysiek. Vanaf 9 april ligt de nota zes weken ter inzage in het infocentrum Berflo Es en in de Gemeentewinkel in het stadhuis. Op 15 en 16 april worden twee informatiebijeenkomsten gehouden in het infocentrum aan de Spartalaan (tegenover het FBK stadion). Deze duren van 16.00 tot 20.00 uur. Tijdens de inspraakperiode en de infoavonden kunnen belanghebbenden een reactie kwijt op de concept nvu. Op 21 mei 2008 sluit de inspraakperiode. In de periode daarna worden alle reacties en antwoorden verwerkt in een reactienota die samen met de nota van uitgangspunten in de zomer van 2008 wederom aan het college wordt aangeboden. Behandeling in de commissie Fysiek en gemeenteraad vindt vervolgens direct na de zomer plaats.