Woensdag 19 maart 2008, nummer 13

Rouvoet verwacht jaarlijks 4 miljoen jongeren en ouders in centra voor jeugd en gezin

De Centra voor Jeugd en Gezin, die de komende jaren in N ed erland worden opgezet, zullen vanaf 2011 ruim 4 miljoen kinderen en ouders bereiken. Dat verwacht minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Tijdens de startconferentie in Apeldoorn benadrukte Rouvoet dat de centra, die in alle 443 N ed erlandse gemeenten worden opgezet, er komen voor ouders en kinderen met opvo ed - en hulpvragen. 'Een herkenbare en laagdrempelige voorziening voor alle ouders en kinderen'. Momenteel zijn al zo'n 300 gemeenten bezig met de ontwikkeling van een CJG.

In de CJG zullen verschillende instanties, zoals de GGD, het consultatiebureau, welzijnsorganisaties, het onderwijs en en bureau jeugdzorg samenwerken. 'Ik zie daarbij de Centra voor Jeugd en Gezin als hét middel om de eigen kracht van ouders te ondersteunen' aldus Rouvoet, die belang hecht aan go ed e verbindingen tussen het CJG en andere instanties, zoals huisarts, de kinderopvang, de kraamzorg en de veiligheidshuizen.

Het CJG speelt een cruciale rol om te komen tot één integrale aanpak van een gezin: één gezin, één plan. Dit plan wordt opgesteld en uitgevoerd onder regie van de zorgcoördinator, die wordt aangewezen door de gemeente.

De minister voor Jeugd en Gezin verwacht dat de steun die jongeren en hun ouders in het CJG krijgen, kan voorkomen dat kleine probleempjes uitgroeien tot ernstige problemen. Hierdoor kan de vraag naar zwaardere vormen van jeugdzorg afnemen.

Het in een vroeg stadium opsporen van jongeren en kinderen met problemen kan bijvoorbeeld via de Verwijsindex Risicojongeren. Hierbij melden instanties rondom jongeren via de computer als er iets misgaat. Bij twee signalen van verschillende instanties (bijvoorbeeld school en politie), wordt er door hulpverlenende instanties direct actie ondernomen.

De eerste meldingen van dit nieuwe systeem zijn al een feit, aldus Rouvoet in Apeldoorn. Op basis van ervaringen in gemeenten die al werken met de verwijsindex is becijferd dat in de nabije toekomst jaarlijks ongeveer 10.000 kinderen met meerdere problemen in vroeg stadium getraceerd en geholpen kunnen worden.

De centra krijgen als het aan Rouvoet ligt allemaal dezelfde naam - Centrum voor Jeugd en Gezin- om de herkenbaarheid zo groot mogelijk te maken. 'Als een gezin in een gemeente komt wonen, moeten ze het CGJ zonder moeite in het telefoonboek, op internet of in de gemeentegids kunnen vinden.'


-0-0-0-

Noot voor redacties (