Rechtbank 's-Hertogenbosch


Drie jaar cel voor verkrachtingen

âs-Hertogenbosch, 19 maart 2008 â Zojuist heeft de rechtbank âs-Hertogenbosch een 46-jarige man uit Deurne veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor meerdere verkrachtingen en een poging ontucht.

De zaak speelde zich af tegen de achtergrond van de cultuur van de Surinaams-Javaanse gemeenschap in Nederland en het daarin voorkomende geloof in het bestaan van magische krachten. De verdachte en de slachtoffers hebben verklaard dat zij geloven in het bestaan van boze geesten en in mensen met bijzondere gaven (medicijnmannen) die in staat zijn die boze geesten te verdrijven met behulp van rituelen.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte het geloof in magische krachten heeft gebruikt om op zijn slachtoffers psychische dwang uit te oefenen en hen zover te krijgen dat zij voldeden aan zijn (seksuele) verlangens.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het geloof van de slachtoffers in de rituelen en geesteswereld van de Javaans-Surinaamse cultuur heeft misbruikt evenals het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. Daarnaast wordt in het oordeel van de rechtbank in het bijzonder meegewogen dat de verdachte ook heeft geprobeerd geslachtsgemeenschap te hebben met een dertienjarig meisje.

LJ Nummer

BC7030

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 19 maart 2008 Naar boven