Project Gemeente Westland

en leefomgeving
Inwoners Westland beoordelen woon- en leefomgeving Publicatiedatum: 19-03-2008

De gemeente Westland gaat inwoners en ondernemers vragen om een paar keer per jaar de woon- en leefomgeving rond een bepaald meetpunt te beoordelen. Hierbij gaat het om de kwaliteit van de buitenruimte. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer het groen, de bestrating, papierkorven, zwerfvuil en uitwerpselen. Inwoners kunnen per thema een cijfer geven. De gemeente wil door de gekozen methode van kwaliteitmeting de betrokkenheid van haar inwoners en ondernemers bij de kwaliteit van de openbare ruimte vergroten.

Doel van het meten van de beeldkwaliteit is het realiseren van een schone, aantrekkelijke en leefbare woonomgeving. In 2007 zijn alle Westlandse kernen vijf keer beoordeeld: vier keer door een groep bewoners en gebruikers en één keer door medewerkers van de gemeente. De bewoners- en gebruikersgroep was beperkt van omvang. De animo om mee te doen was beperkt, onder andere doordat het tijdsbeslag per keer ten minste drie uur bedroeg.

Andere werkwijze
Binnen de gemeente zijn in totaal 427 meetpunten. Omdat de gemeente meer mensen bij de metingen wil betrekken, is nu besloten om per meetpunt vier tot vijf adressen te selecteren. De bewoners of gebruikers van die adressen zal worden gevraagd om in 2008 ten minste vier keer de beeldkwaliteit rond dat meetpunt te beoordelen. Hierbij wordt dezelfde beoordelingsmethode toegepast als in 2007 (Methode "Schoon en Heel"). Alle benodigde informatie wordt ter beschikking gesteld. Het tijdbeslag bedraagt ongeveer vijftien minuten per meting. Inwoners hoeven zich niet zelf aan te melden. Bewoners van de geselecteerde adressen ontvangen alle informatie per post. Als men niet mee wil doen, kan dit worden doorgegeven aan de gemeente.

Meten beeldkwaliteit níet hetzelfde als wijkschouwen Het meten van de beeldkwaliteit heeft niet hetzelfde doel als de inmiddels bekende wijkschouwen. Bij een wijkschouw maken medewerkers van de gemeente samen met een groep bewoners een wandeling door de wijk, met als doel (kleine) onvolkomenheden te registreren. Die onvolkomenheden worden vervolgens zo snel mogelijk verholpen. Bij het meten van de beeldkwaliteit gaat het om de waardering van burgers (uitgedrukt in een cijfer) voor de openbare ruimte. De resultaten worden gebruikt bij het maken van beheerplannen.