Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Dagelijks bestuur informeert raad over verwacht tekort voor de begroting vanaf 2009

Het dagelijks bestuur heeft de raad geïnformeerd over het financiële perspectief voor de komende jaren. De raad wordt nu geïnformeerd opdat het dagelijks bestuur en de raad tijdig kunnen bespreken welke keuzes gemaakt moeten worden om vanaf 2009 een structureel sluitende begroting te hebben en daarnaast ruimte te creëren voor nieuwe voorstellen. Het structurele tekort wordt geschat op ongeveer EUR 4 mln. De totale begroting van het stadsdeel is EUR 150 mln.

Het ontstane tekort heeft vooral te maken met kostenstijgingen waarop het stadsdeel geen directe invloed heeft: zo zijn de loonkosten voor personeel meer gestegen dan voorgaande jaren als gevolg van de nieuwe CAO. Daarnaast stijgen de kosten voor (bouw) projecten door de overspannen markt. Dat geldt voor lopende en al geplande projecten waar die extra kosten niet in waren meegerekend. De verwachting is dat de stadsdeelfondsuitkering niet voldoende zal groeien om al deze kosten vanaf 2009 te kunnen dekken.

Emile Jaensch, portefeuillehouder Financiën: "Wij willen onze beloftes in het bestuursakkoord natuurlijk gewoon nakomen en de raad doet ook voorstellen voor nieuw beleid. Het dagelijks bestuur zal bij het aanbieden van de voorjaarsnota 2008 in mei en met name bij de begrotingsbesprekingen voor 2009 bezuinigingsvoorstellen doen voor om dit structureel tekort op te lossen en de doelen in het bestuursakkoord overeind te houden.