Gemeente Helmond


Actie om overlast oud papier te voorkomen

De gemeente start binnenkort een actie om de overlast van papierinzameling te beperken.

De storm die vorige week over Nederland raasde, zorgde bij de Helmondse wijkvegers voor veel extra werk. Vooral het opruimen van verwaaid papier is vrijwel onbegonnen werk. De inzamelende verenigingen, de stadswacht en de gemeente gaan een actie op touw zetten om wijkbewoners ervan bewust te maken dat het goed aanbieden van papier noodzakelijk is om de wijk schoon te houden.

Verwaaid papier in 't Hout Normaal gesproken beginnen twaalf wijkvegers s morgens vroeg met het schoonmaken van de winkelcentra en met het leegmaken van de prullenbakken. Daarna gaan ze de wijken in om het zwerfvuil op te ruimen. Op het moment dat het stormt rennen nagenoeg alle wijkvegers bijna de hele dag achter de papierinzamelwagen aan. Als het papier niet meteen wordt opgeruimd, verspreidt het zich nog verder en hebben de wijkvegers nog meer tijd nodig om het op te ruimen, aldus Jeroen van Helmond, medewerker afval van de gemeente Helmond.

Probleem

Heel vaak wordt papier los aan de straat gezet. Het wordt niet gebundeld of met een touwtje vastgemaakt. Kratjes en dozen worden vaak open aangeboden. Als het windstil is, veroorzaakt dit nauwelijks of geen problemen. Maar op het moment dat het begint te waaien verandert het oud papier in zwerfvuil. Het papier verwordt op zon moment van een opbrengstenpost in een kostenpost voor de gemeente. En dus ook voor de inwoners van Helmond. De kosten en opbrengsten van afvalinzameling worden namelijk voor 100% doorberekend in de afvalstoffenheffing. Maar het is niet alleen een financieel probleem. Als het papier niet wordt opgeruimd kan het wel een half jaar blijven liggen voordat het is vergaan.

Oplossing

Van de Helmondse wijkbewoner wordt verwacht dat ze tijdens de ophaaldagen het oud papier hanteerbaar bundelen en de dozen dicht maken. Op het papier dat in kratjes wordt aangeboden kan bijvoorbeeld een grote steen geplaatst worden. Deze wordt door de inzamelaar bij het leegmaken aan de kant gelegd.

Actie

Tijdens de actie, die plaats vindt in april en mei, wordt niet alleen aandacht besteed aan hoe het oud papier wordt aangeboden, maar ook wat er met het oud papier wordt aangeboden. Er worden nog te vaak papiervreemde stoffen als tempex en plastic tussen het oud papier aangetroffen. Dit moet eerst worden verwijderd voordat het oud papier meegenomen kan worden. In eerste instantie zal de actie bestaan uit het informeren van de betrokken bewoners, daarna wordt er ook handhavend opgetreden.