Gemeente Vlaardingen


Het Stedelijk Kompas: plan van aanpak voor Maatschappelijke Opvang

19 maart 2008

Naast Maatschappelijke Opvang ook zorg bieden aan kwetsbare personen, dat is het uitgangspunt voor het nieuwe beleid van de gemeente onder de noemer Stedelijk Kompas.

Dit plan van aanpak voor de Maatschappelijke Opvang geldt voor de regio Nieuwe Waterweg Noord en betekent een extra impuls van het gemeentelijk beleid. Vlaardingen is centrumgemeente, dit betekent dat de gemeente verantwoordelijk is voor een adequaat aanbod van voorzieningen binnen de regio.

Met het Stedelijk Kompas wordt inzicht gegeven welke inspanningen er nodig zijn voor het beleid Maatschappelijke Opvang tot en met 2013. Hiermee voldoet Vlaardingen aan de wens van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om over een Stedelijk Kompas te beschikken. Het Stedelijk Kompas vormt de basis voor verdeling van de middelen over de gemeenten door het Rijk.

De doelstellingen van het Stedelijk Kompas zijn:
* In 2013 alle daklozen ondergebracht in een zorgtraject.
* In 2012 is voor minimaal 60% van de dak- en thuislozen passende huisvesting geregeld.

* Dakloosheid als gevolg van huisuitzetting is tot minder dan het niveau in 2005 teruggedrongen.

* Dakloosheid als gevolg van detentie of afwenteling door andere instellingen is (vrijwel) uitgebannen.

* Het terugdringen van overlastgevend gedrag.

Het beleid richt zich op onderstaande punten:

* Het onderzoeken van de problematiek van dak- en thuislozen en zwerfjongeren.

* Er zal een Centraal Onthaal worden geïmplementeerd. Dit betekent dat voor mensen die gebruik willen maken van de voorzieningen en de zorgtrajecten een pasjessysteem wordt geïntroduceerd. Mensen uit de regio NWN die tot de doelgroep behoren, kunnen een pasje aanvragen. Met dit pasje kunnen mensen terecht in de Maatschappelijke Opvang en in de zorgtrajecten. De hulpverlenende instellingen worden aangesloten op een Centraal Registratiesysteem (CRS). Dit systeem geeft inzicht in de beschikbare plaatsen in de verschillende voorzieningen. Ook kan men hier inzicht krijgen in de zorgtrajecten van de instellingen. Het beleid van Centraal Onthaal heeft twee belangrijke pijlers: de sluitende aanpak en commitment van de gemeenten, de uitvoerende instellingen èn de burger zelf.

De eerste pijler, de ketenaanpak voorkomt dat de keten op enig moment onderbroken wordt en de cliënt in een lacune terecht komt. Het zorgcontract is de uiting van het commitment van de gemeenten, de uitvoerende instellingen en de burger.

* Realisatie van een nieuwe locatie voor Maatschappelijke Opvang.
* Stimuleren van uitstroom naar beschermd wonen en (begeleid) zelfstandig wonen.