over het bericht dat vrouwen onnodig overlijden aan eierstokkanker

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat vrouwen onnodig overlijden aan eierstokkanker

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2836013

18 maart 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat vrouwen onnodig overlijden aan eierstokkanker (2070813250).

Vraag 1
Is het waar dat er te weinig expertise in Nederland is waardoor er onnodig vrouwen overlijden door eierstokkanker? 1)

Antwoord 1
Nee, dat is niet conclusie die op grond van het op 4 maart te verdedigen proefschrift van mevrouw Vernooij getrokken kan worden.

Vraag 2
Hoe gaat u bewerkstelligen dat de zorg en diagnostisering van eierstokkanker dusdanig verbetert, dat er geen vrouwen meer onnodig overlijden?

Antwoord 2
De onderzoeksgroep uit Utrecht heeft onderzoek uitgevoerd naar de behandeling van eierstokkanker. Aanleiding voor dit onderzoek waren signalen, ook uit het buitenland, die erop duiden dat gespecialiseerde centra mogelijk betere resultaten zouden boeken. Het Nederlandse onderzoek blijkt dat te bevestigen in de zin dat er verschillen in overleving werden aangetroffen.

Binnen de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is dit een actueel aandachtspunt en de beroepsgroep heeft daarom recent een symposium aan dit onderwerp gewijd. Daarop vooruitlopend is door de Werkgroep Oncologische Gynaecologie (WOG) van de NVOG een nota opgesteld waarin de organisatie van de oncologische gynaecologie in Nederland wordt beschreven en waarin gedetailleerd ingegaan wordt op de behandeling van gynaecologische tumoren. Deze nota zal aan het NVOG bestuur worden gepresenteerd. In eerdere nota's van de NVOG is de opleiding, samenwerking en uitvoering van de (door de NVOG erkende) subspecialisatie oncologische gynaecologie beschreven. Zo worden baarmoederhalskanker en vulvakanker al langer in tien geaccrediteerde centra behandeld. In mei zal deze nota tijdens de algemene ledenvergadering van de NVOG aan de orde komen. Beoogd wordt om ook de behandeling van eierstokkanker in de (al bestaande) centra te laten plaatsvinden door erkende gynaecologisch oncologen in samenwerking met de gynaecologen met als aandachtsgebied de oncologie in de satelietziekenhuizen van de bestaande netwerken.

Ik vind het van groot belang dat beroepsgroepen, zoals hier de NVOG, op deze wijze zelf actief het voortouw blijven nemen om door nader onderzoek de kwaliteit van zorgverlening steeds verder te verbeteren.


1) Tv-uitzending 4 In het land, 27 februari 2008