BouwNed

Kansen innovatief aanbesteden in Limburg onbenut 19-03-2008

Traditioneel aanbesteden blijft in Limburg veruit de voorkeur genieten boven de vernieuwende vormen van aanbesteding. Ook innovatieve contractvormen zijn nog lang niet de standaard.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vakgroep BouwInfra van de Universiteit Twente, verricht in opdracht van de Regieraad Bouw Regio Limburg. Hoewel nieuwe contractvormen en alternatieve aanbestedingen manieren zijn om de kwaliteit, creativiteit en innovatie van de uitvoerende partijen te prikkelen, wordt daar in de Limburgse praktijk meestal aan voorbij gegaan, zo is de conclusie. En of dat in de toekomst veel anders zal zijn, mag worden betwijfeld. "Het zoeken naar mogelijkheden binnen de grenzen van bestaande wettelijke kaders, richtlijnen en regelgeving zal eerder uitzondering zijn dan regel. Voorzichtig opereren en het elimineren van onzekerheden in de voorbereiding lijken de drivers voor het handelen te zijn."

Daarmee verschilt de situatie van de provincie Limburg niet veel van die bij decentrale overheden elders in Nederland. "Decentrale overheden lijken nog maar aan het begin te staan van het pad van traditioneel aanbesteden naar strategisch uitbesteden."