Technische Universiteit Delft

On-line wetenschappelijk tijdschrift over drinkwater

Sinds kort kunnen onderzoekers gratis wetenschappelijke artikelen over drinkwaterbehandeling lezen in het on-line tijdschrift DWES. Initiatiefnemers TU Delft en UNESCO-IHE willen op die manier de bereikbaarheid van wetenschappelijke publicaties vergroten, vooral voor onderzoekers in ontwikkelingslanden.

Bij het nieuwe on-line tijdschrift Drinking Water Engineering and Science (DWES, www.drinking-water-engineering-and-science.net) is het lezen van artikelen voor iedereen gratis en betaalt de auteur voor zijn publicatie. Het artikel doorloopt wel gewoon de procedure van peer review; het wordt vooraf door drie referenten beoordeeld.

Een van de twee hoofdredacteuren van DWES is prof. Hans Van Dijk van de TU Delft: Door deze opzet is het on-line tijdschrift eigentijds: snel, open en met veel ruimte voor discussie. Het sluit daarmee aan bij de denkwijze van de huidige generatie promovendi en past daarom in een logische ontwikkeling.

Voor een artikel van tien pagina s betaalt een auteur zo n 400 euro. Als een artikel niet wordt gepubliceerd, wordt het geplaatst op het discussiedeel van de site, zodat het nog steeds voor iedereen beschikbaar is.

Ontwikkelingslanden

Door de auteur en niet de lezer te laten betalen, willen de initiatiefnemers van DWES de bereikbaarheid van wetenschappelijke informatie op het gebied van drinkwaterbehandeling vergroten. Vooral voor onderzoekers uit ontwikkelingslanden is dat van belang , zegt de andere hoofdredacteur van DWES, prof. Gary Amy van UNESCO-IHE Institute for Water Education in Delft.

Ook voor auteurs uit de ontwikkelingslanden is DWES extra aantrekkelijk. Gary Amy: Wetenschappers uit de westerse landen betalen namelijk iets meer voor hun publicatie. Dit creëert ruimte om ook wetenschappers met een kleiner budget te laten publiceren.

Van Dijk ten slotte: We horen met de moderne opzet van dit tijdschrift tot de kopgroep. We zijn geïnspireerd door het succesvolle tijdschrift HESS (Hydrology and Earth System Sciences) dat enige tijd geleden is opgezet door prof. Huub Savenije van de TU Delft. Wij zijn natuurlijk pas net begonnen, maar we hopen van dit tijdschrift net zo n succes te maken.

Meer informatie

DWES: www.drinking-water-engineering-and-science.net

UNESCO-IHE: www.ihe.nl

HESS: www.hydrol-earth-syst-sci.net

Contactpersoon: prof.ir. Hans van Dijk, sectie Gezondheidstechniek, faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen, 015-2785227, j.c.vandijk@tudelft.nl

Wetenschapsvoorlichter Roy Meijer, 015-2781751, 06-14015008, r.e.t.meijer@tudelft.nl