CNV: zorgen over koopkracht lange termijn

19/03/2008 13:21

CNV Vakcentrale

"Onze grootste zorg in het CPB-rapport, dat vandaag verscheen, is de inflatiestijging in 2009. Die loopt op tot 2,75%. De overheid zal, als grootste veroorzaker van de inflatieverhoging, maatregelen moeten nemen om de koopkracht op peil te houden", aldus vice-voorzitter van het CNV Rienk van Splunder in een eerste reactie op het sociaal economisch plan 2008 van het CPB.

Dit jaar is 3,25% loonstijging nodig om koopkracht te houden. Volgend jaar zal door inflatieverhogende maatregelen van de overheid gemiddeld minimaal 4% loonsverhoging nodig zijn voor koopkrachtbehoud. Van Splunder: "Dit zal zeker tot onrust leiden in CAO's met een looptijd van 2 of 3 jaar waarin een loonstijging onder de 3% is afgesproken. Bovendien gaat het om een gemiddelde minimale loonsverhoging. In sectoren waar sprake is van een achterstand kan het een loonvraag van 5% of hoger betekenen."

Naast een loonstijging kan de overheid de koopkracht op peil houden door lasten te verlagen. Van Splunder: "Denk aan de lokale lasten, het stabiel houden van de inkomsten uit benzineaccijnzen en de BTW-verhoging, een aanjager van de inflatie. Kostenbeheersing en maatregelen voor lage en middeninkomens zijn in ieder geval de punten die wij met stip inbrengen in het voorjaarsoverleg."